Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pensionärerna stoppades under träffen med Silvia – hovets uppmaning

24 aug, 2023, 16:30 

Det gäller att ha koll på reglerna.

Annons

Det är inte alltid lätt att veta hur man ska förhålla sig kring en kunglighet. De flesta är nervösa – tänk om jag du:a kungen, eller begå något annat slags etikettsbrott?

I de allra flesta fall är sådant faktiskt bagateller. Men det finns en sak som hovet skriftligen väljer att undanbe när det är kungligt besök.

Silvias lycka under De gamlas dagBrand logo
Silvias lycka under De gamlas dag

Förbudet under träffen med drottning Silvia

I samband med att drottning Silvia skulle utföra en av sina favoritsysslor som drottning: besöka De gamlas dag, delade tidningen Mitt i med sig av ett skriftligt PM från hovet.

I den står det allmän info som kan vara bra att veta när man är arrangör som väntar kungligt besök, till exempel att kungligheterna har sällskap av livvakter och en adjutant/hovdam. Men där återfanns också en avrådan för ett visst beteende, som också gällde under Silvias härliga dag ute på Ekerö.

Annons

Man får nämligen fotografera drottningen, men ett särskilt fotoformat verkar inte särskilt uppskattat:

– Fotografering är tillåtet, men det bör ske från behörigt avstånd, inte tätt inpå. Självporträtt tillsammans med kungliga personer med mobilkamera, så kallade selfies, och dylikt undanbes, står det i PM:et enligt tidningen.

Drottning Silvia samtalar med en dam
Svensk Dam var på plats under De gamlas dag, och drottning Silvia såg ut att njuta av varje sekund!

Det händer om man du:ar kungen

Det svenska kungahuset är inte det enda kungahuset som inte är stora fans av just selfies. När drottning Elizabeth var vid livet sades det att hon avskydde fenomenet. Anledningen? Elizabeth ska ha sagt att hon tycker det är märkligt och förvirrande när folk svärmas runt henne för att ta selfies.

Men hur är det när det kommer till att du:a våra kungligheter då? Ja, det är en knepig regel, och som tur är behöver man inte få panik om det råkar slinka ut när man samtalar med kungen.

– Vi kan konstatera att det händer allt oftare att kungligheterna duas av journalister och det är inget problem. Kungafamiljen hanterar det på ett bra sätt, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till SVT.

Foto: TT/Svensk Dam

Annons