Personliga orden från Elizabeth – som får alla att gråta

Drottning Elizabeth höll tal till nationen.

Drottning Elizabeth fick en hel nation att börja gråta.Allt tack vare sitt innerliga tal om coronaviruset och dess härjningar.

Coronaviruset har slagit hårt mot Storbritannien. Totalt har nästan 50 000 personer smittats och av dessa har nästan 5000 människor avlidit. Premiärministern Boris Johnson, som själv bär på smittan, har fått kraftig kritik för hur han och hans regering har hanterat krisen. En ny undersökning visar att 66 procent av britterna tycker att regeringen skött situationen illa.

Men mitt i detta kaos klev hon fram: drottning Elizabeth, Storbritanniens regent sedan 1952. Utöver sitt traditionsenliga jultal brukar inte drottningen hålla tv-sända tal. Nu gjorde hon ett undantag – för att lugna sitt folk under vad som får betraktas som en av de svåraste kriserna under hennes tid på tronen.

Coronaviruset: Drottning Elizabeth höll tal

Drottning Elizabeth höll tal till nationen.

Drottning Elizabeth höll tal till nationen.

Elizabeth talade innerligt, med känsla och respekt inför de hårda prövningarna som nationen genomlider. Samtidigt var hon också noga med att låta hoppet skina igenom.

– Vi har hanterat utmaningar förut, men den här är annorlunda. Den här gången står vi enade med alla länder runtom världen i en gemensam insats, och använder fantastiska vetenskapliga framsteg och vårt medfödda medlidande för att läka. Vi kommer att lyckas – och den framgången kommer att tillhöra oss alla. Vi kan finna tröst i att trots att vi har mer att klara av, så kommer bättre dagar åter: vi kommer att få träffa våra vänner igen, vi kommer att träffa våra familjer igen, vi kommer att träffas igen, säger drottningen.

 

LÄS OCKSÅ: Adelsmannens påhopp på svenska kungen – före talet i tv

 

Här kan du lyssna på hela talet

Elizabeth riktade ett särskilt tack till all modig sjukvårdspersonal som sliter i Storbritannien just nu. Hon gav också beröm till alla som ägnar sig åt frivillig isolering.

– Jag vill tacka alla som stannar hemma, och därmed ser till att skydda de sårbara och skonar många familjer smärtan som andra, som förlorat någon de älskar, känner just nu. Vi kämpar emot den här sjukdomen tillsammans, och jag vill försäkra er om att ifall vi står enade och beslutsamma, så kommer vi att klara det, säger drottningen.

– Det här påminner mig om den allra första radiosändningen jag gjorde, 1940, tillsammans med min syster. Vi var barn och talade från Windsor till barn som evakuerats från sina hem och skickats iväg. Idag får människor återigen uppleva en smärtsam separation från personerna de älskar. Men nu, precis som då, vet vi innerst inne att det är rätt sak att göra.

På Twitter har Elizabeths tal enhälligt hyllats. Många vittnar om att de blev djupt berörda av att höra sin monark tala – vissa fällde till och med några tårar.