Pia Degermark berättar sanningen om romansen med Tommy Berggren – efter 40 år

Pia och Tommy blev stormförälskade.
Pia Degermark och Tommy Berggren hade en romans under inspelningen av Elvira Madigan. Pia minns fortfarande passionen som skakade om hennes tillvaro.
Annons

Det är en av svensk filmhistorias mest omtalade romanser. Tommy Berggren, 30, sin tids störste unge manlige skådespelare, träffar Pia Degermark, 17, en ung modell som demonregissören Bo Widerberg hittat i en veckotidning.

Annons

Det var inspelningen till filmen “Elvira Madigan” som blev skådeplatsen för den stora passionen mellan Tommy och Pia. Tommy var då gift med sin ungdomskärlek Ulla sedan tre år tillbaka.

Annons

Pia Degermark om Tommy Berggren

Pia skriver om affären i Gud räknar kvinnors tårar, den öppenhjärtiga självbiografin som Norstedts gav ut via Prisma.

I boken Gud räknar kvinnors tårar berättar Pia om sitt omskakande och otroliga liv.
I boken Gud räknar kvinnors tårar berättar Pia om sitt omskakande och otroliga liv.

“Den kärlek jag kände för Tommy var en kvinnas första förälskelse. En förälskelse som inte övergår till kärlek. Ändå var det ingen egentlig passion utan mer såsom stundens förälskelse med känslan av att kunna gå på vatten och plocka ner stjärnorna från himmelen. Den var stark och med en otroligt positiv och konstruktiv energi som dessutom backades upp av Bo och hela teamet”, skriver Pia. 

Tommy har också skrivit om romansen, i sin självbiografi.

Annons

”Vi blev mer och mer förälskade och till slut så älskade vi med varandra. Det var en utveckling av våra känslor som inte gick att hejda”, skriver Tommy. 

“Gränserna suddades ut”

Pia och Tommy blev stormförälskade.
Pia och Tommy blev stormförälskade.

Elvira Madigan handlar en romans mellan en tonårig lindanserska och en äldre kavallerilöjtnant. Och här hämtade verkligheten inspiration från dikten.

“Att Tommy och jag kom att inleda ett förhållande var lika självklart som att vi varje dag filmade. Tommy och Pia blev efterhand mer och mer till Sixten och Elvira. Gränserna suddades allt mer ut, åtminstone för mig, men Tommy var gift med Ulla. Liksom Sixten hade han redan fru och barn”, skriver Pia i Gud räknar kvinnors tårar. 

Annons

“Blev förälskad i honom”

Pia har hämtat sig efter ett tufft liv med många motgångar.
Pia har hämtat sig efter ett tufft liv med många motgångar.

Pia beskriver också den första gången som hon och Tommy kysstes. Nu, flera decennier senare, misstänker Pia att mästerregissören Widerberg var inblandad på något sätt.

“Det var inte min första kyss, ändå kändes det så. Som min första vuxna kyss. Det fanns ett allvar i den som jag aldrig tidigare känt. Om Widerberg instruerat Tommy att se till att jag blev kär i honom eller om det kom från Tommy själv, vet jag inte, men det hade ingen betydelse: Förälskad i honom hade jag blivit redan då vi sågs första gången på pressträffen”, skriver Pia. 

Men förhållandet mellan Pia och Tommy överlevde inte inspelningen. Kort därpå gick de skilda vägar. Tommy fortsatte söka lyckan utanför äktenskapet och till slut fick Ulla nog och begärde skilsmässa.

Annons

För Pia väntade en tuff period med både ätstörningar och missbruksproblem. Hon verkar dock fortfarande ha varma känslor för Tommy – och i Gud räknar kvinnors tårar beskriver hon slutet på deras relation som “ett sorgligt farväl”. 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Pia Degermark berättar sanningen om romansen med Tommy Berggren – efter 40 år”

 1. ananas skriver: 24 februari, 2020

  Denna artikel platsar inte under rubriken Kungligt!


 2. gneta skriver: 24 februari, 2020

  Nu är det faktiskt över 50 år sedan filmen spelades in


 3. Sara skriver: 24 februari, 2020

  Men ännu efter 50 år är det svårt att tänka sig något vackrare och vänare än Pia/Elvira.


 4. charlotte skriver: 24 februari, 2020

  Pia Degermark har haft otur i livet. Inget hon har orsakat själv. Är glad om hon mår bra idag.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar