Pinsamma missen – som inträffade när Sofia var nybliven prinsessa

prinsessan sofia drottning silvia

I dag är prinsessan Sofia en självklar del av den svenska kungafamiljen. Men vi minns när hon precis hade gift sig med Carl Philip och var mer osäker i sin kungliga roll.

Att kommunikationen brister är sådant som händer i alla familjer. Så även i kungafamiljen. Men det är förstås inte alltid som missarna resulterar i offentliga snackisar.

I september 2015 hade Sofia bara varit gift med Carl Philip i några månader och närvaron vid Riksmötets öppnande blev därför ett av hennes första uppdrag som prinsessa av Sverige.

Klädkoden för dagen var svartvitt, på drottning Silvias inrådan. Vid den här tidpunkten hade Madeleine precis flyttat till London och anlände till gudstjänsten i Storkyrkan precis innan evenemanget skulle dra igång. Hon bar vit dräktjacka med svarta detaljer. Svart kjol. Pumps. Och där och då var klädkrocken (och snackisen) ett faktum. Madeleines nyblivna svägerska, prinsessan Sofia, hade nämligen valt har en nästan identisk outfit.

Madeleine och Sofia 2015

Kunglig klädkrock mellan Madeleine och Sofia 2015.

Så här några år senare kan vi förstås se på det som ett roligt sammanträffande men där och då såg Madeleine och Sofia gravallvarliga ut. Kungliga kläder är förvisso tänkta att synas och signalera sammanhang – men de ska inte ta över. Och efter gudstjänsten i Storkyrkan blev klädkrocken den stora snackisen.

– Det finns ett enormt fokus på kläderna och balansen mellan att vara representativ och lagom innebär att inte låta kläderna ”ta över”, har kronprinsessans stylist Tina Törnquist sagt i en tidigare intervju.

Men slutet gott, allting gott. Madeleine och Sofia lärde av sitt misstag och är i dag betydligt bättre på att kommunicera med varandra inför stora evenemang och representationsuppdrag.
Foto: TT