Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pinsamma tabben i direktsändning – här reagerar Silvia

16 sep, 2023, 14:40 
Här fångas tabben på bild – SVT-programledaren tror inte sina ögon.
Annons

Under lördagen färdades kungen och drottning Silvia i hästanspändkortege genom centrala Stockholm. Efter kortegen blev det sedan dags för att embarkera kungaslupen Vasaorden vid Östra brobänken.

Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom StockholmBrand logo
Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom Stockholm

Efter att de rott förbi Kastellholmen färdades de över Stockholms ström till nedre Logårdstrappan nedanför Kungliga slottet. Inför förtöjningen delade kommendörkapten Anders Hörnfeldt, som var befälhavare på den kungliga stupen Vasaorden vid kronprinsessbröllopet 2010, med sig om kunskap kring båten.

– Nu, lite beroende på vinden, behöver befälhavaren hålla koll på sin flagga där bak. Det ser helt okej ut just, det blåser in lite grann men är inte så kraftig vind. De har lite medvind så han får tänka på att inte ro för långt, resa årorna lite tidigare då för han har fart in. Man vill ha en mjuk inbromsning. Den är viktig. Har man lite för hög fart när man bromsar kan det bli lite ryckigt. Så man vill ha lagom fart in, sa han i SVT:s sändning.

Annons

Pinsamma tabben

Och allt verkade se väldigt bra ut. Anders Hörnfeldt fortsatte att dela med sig av sin expertis, berättade lite om båten och hur man ska tänka när man manövrerar den.

När det var dags att parkera båten följde han händelseförloppet noggrant, samtidigt som han berättade om alla steg som genomförs innan drottning och kungen kan gå i land.

Det var då tabben inträffade.

– Nu har man rest årorna. Kajen står förtöjningssällskapet och kommer föra över tampar och så kommer man bromsa upp henne lite grann. De kommer i ett väldigt fint tempo, det kommer bli en lugn och fin förtöjning. Nu börjar de bromsa… de tappade bromstampen faktiskt.

Båten
Här tappar man bromstampen.

”En liten fadäs”

Programledaren Yvette Hermundstad blev aningen ställd över det inträffade och frågade kommendörkapten Anders Hörnfeldt ”vad det är som händer”.

– Men det kommer gå bra, de får ta i lite hårdare bara, säger Anders och berättat sedan att det gick lugnt till:

– Där! Snyggt och bra.

Drottning Silvia
Drottning Silvia såg aningen orolig ut.

På tv-bilderna kunde man även se att kungen och drottning Silvia verkade aningen förvirrade att inbromsningen tyckte bli lite hårdare än vad som var tänkt.

– En liten fadäs, men inget som påverkade det hela. Nu får de backa henne lite. Jag ger 9 av tio i betyg, bortsett från fadäsen med tampen, fortsatte Anders.

Foto: TT/SVT

Annons