Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Pinsamma tabben i direktsändning – lögnen om Mette-Marit: ”Ber om ursäkt”

04 nov, 2023, 11:00 

Lögnen om kronprinsessan Mette-Marit spreds i sändning – nu tvingas kanalen be om ursäkt.

Annons

Det är svårt att tänka sig en norsk kungafamilj utan kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit. De har varit ett par i 24 år, varav 22 som gifta. För många är de också ansiktet utåt för kunglig kärlek och är kända för att visa ömhet i samband med kungliga uppdrag.

Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas honBrand logo
Kronprinsessan Mette-Marits dödliga sjukdom – så påverkas hon

Nu är Haakon i ropet för en helt annan grej. Journalisten Kjetil S. Østil har skrivit boken Haakon – historier om en tronarving, där kronprinsen berättar öppenhjärtligt om livet i den kungliga världen.

I det livet spelar Mette-Marit en stor roll. Men när NRK:s nyhetsprogram Dagsrevyen i ett åtta minuter långt inslag skulle berätta om boken gick det helgalet och man stod för en pinsam tabbe.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon
NRK fick klippa om inslaget efter påståendet om kronprinsessan Mette-Marit.

Ljög om Mette-Marit i direktsändning

I inslaget påstods det att Mette-Marit haft en ”utåtagerande ungdomsperiod med droganvändning”, trots att hon själv flera gånger sagt att hon är emot droger.

Annons

NRK har sedan lögnen om Mette-Marit klippt om inslaget och ändrat den formulering som gick ut i torsdagens sändning.

– Detta är en felaktig formulering. Kronprinsessan har själv sagt att hon levt ganska utsvävande i sin ungdom och hon har tagit avstånd från droger, säger nyhetsankaret Petter Oulie-Hauge i en rättelse.

Hovet har inte kommenterat händelsen

Hur formuleringen kunde gå igenom från första början är oklart. NRK:s nyhetschef Knut Magnus Berge kan bara beklaga det inträffade och erkänner att de inte hade belägg för påståendet.

– Vi hade ett behov av att rätta till det. Kronprinsessan har själv sagt att hon levt utsvävande, och hon har sagt att hon tar avstånd från droger, säger Berge till norska Dagbladet.

Enligt Knut Magnus Berge var det redaktionen själva som upptäckte felet och att varken norska hovet eller tv-tittare hört av sig.

– Vi har inte fått några reaktioner, vi uppdagade det själva. Vi har formulerat oss på ett sätt som gick längre än vad vi hade belägg för. Det rättade vi till inför nästa sändning.

Kronprinsessan Mette-Marit
Norska hovet har inte uttalat sig om händelsen efter tabben i NRK:s nyhetssändning.

Foto: TT

Annons