Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Plötsligt försvann prins Andrews alla uppdrag

16 sep, 2019, 11:00 
Agneta Nisbeth
prins Andrew
Förutom ett besök i Belgien under helgen gapar prinsens kalender tom. Har drottningen bett honom kliva åt sidan eller är det bara ett misstag att alla prins Andrews uppdrag raderats?
Annons

I helgen kunde vi se prins Andrew under en ceremoni i Brygge i Belgien, för att minnas krigsslutet, annars har han inga uppdrag inplanerade i den kungliga kalendern. Han vägrade också att svara på frågor under dagen, bland annat smet han iväg från reportrar på kanalen Sky News.

Tar en time out?

Har drottning Elizabeth nu insett att den näst yngste sonen måste ta en time out eller tycker han själv att det börjar bli jobbigt att jagas av pressen? För några dagar sedan försvann nämligen prins Andrews alla uppdrag från den kungliga kalendern. Tidigare var hans namn inskrivet på flera uppdrag under hösten.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Brittisk press spekulerar i om prinsens plötsliga time out har och göra med den mediastorm som yrt i samband med skandalen Jeffrey Epstein som ska ha tagit sitt liv i sin cell på Manhattan, den 10 augusti. Epstein stod då åter åtalad för pedofilbrott och trafficking.

prins Andrew och Beatrice

Prins Andrew var nämligen – sedan många år tillbaka – varit god vän med miljardären Jeffrey Epstein som ni ser på fotot nedan. De har också setts tillsammans vid flera olika tillfällen genom åren, han har också varit gäst hos prinsen i London. Han var också bland annat en av gästerna under prinsessan Beatrice 18-årsfest år 2006. Åtta dagar senare arresterades han för prostitution av mideråriga flickor.

Jeffrey epstein

När det blev känt att Jeffrey Epstein tagit livet av sig i sin cell så började också tidningarna släppa en hel del artiklar om prinsen och hans vänskap med Epstein. Både amerikansk och brittisk press visade bland annat upp tidigare okända bilder och en film på prinsen hemma hos Epstein, från år 2010, så blev hovet till slut tvingat att kommentera händelserna.

Annons

Buckingham Palace tvingades kommentera

Buckingham Palace skrev i samband med detta att prins Andrew “kände både chock och avsky inför det som hans tidigare vän Epstein hade anklagats för”.

Hertigen av York sades ta starkt avstånd från utnyttjandet av människor oavsett situation. De passade också på att ge en känga till pressen genom att skriva:”att antyda att hertigen skulle tolerera, delta eller uppmuntra sådant beteende är vedervärdigt”, skrev då Buckingham Palace i ett uttalande.

prins Andrew

Prins Andrew ska ha lärt känna Jeffrey Epstein för många år sedan, kanske var det genom hans vän Ghislaine Maxwell. En kvinna som nu söks av polisen, hon var tidigare den amerikanska miljardärens flickvän men sägs senare ha agerat som Maxwells bordellmamma som letat upp oftast minderåriga flickor åt honom och hans berömda fester där det alltid fanns massor av unga tjejer och rika, mäktiga män från olika håll.

Sågs inte särskilt ofta

Andrew Fergie Beatrice

Men det räckte tydligen inte, för efter en tid kom ytterligare ett klargörande från prins Andrew via Buckingham Palace där han förklarade sig än mer:

Annons

”Jag träffade mr Epstein 1999. Under den tiden när jag kände honom sågs vi inte speciellt ofta, inte mer än en eller två gånger per år. Jag har bott i flera av hans fastigheter. När jag umgicks med honom såg, bevittnade eller misstänkte jag aldrig den typen av beteende som lett till vad han gripits och sedan dömts för. Jag kan bara ångra att jag misstog mig på honom. Trodde han var en person han uppenbarligen inte var, grundat på de fakta vi har nu”, skrev prinsen i uttalandet.

prins Andrew

I början på månaden kunde vi se prins Andrew på ett uppdrag efter sommarledigheten, han deltog då under Dartmouth Royal Regatta. Prinsen försökte le mot fotograferna men mesta delen av tiden verkade ändå som hans tankar var någon annanstans. Vi kan väl anta att prinsen hoppas på att mediastormen kring hans vänskap med Epstein kommer att ta slut inom kort, tills dess verkar det som han ligger lågt och håller sig undan de officiella uppdragen.

Prinsen har i alla fall setts på en golfklubb under måndagen, tillsammans med advokaten Paul Tweed som specialiserat sig på att bygga upp en ny image kring kändisar vars rykten blivit förstörda av olika anledningar.

Foto: TT

Annons