Polisen fick rycka in vid kungens slott – två gripna

Två greps vid kungens slott!

Två personer greps nära Solliden slott i helgen.

De misstänkta är en man och en kvinna, båda i 30-åldern, enligt lokaltidningen Barometern.

Enligt polisens misstankar ska duon ha flugit en drönare över slottet Solliden, som ligger på Öland. Det var på lördagskvällen som händelsen skedde. Drönare är en obemannad luftfarkost som bland annat används till att filma och ta bilder.

– De förhördes och släpptes under kvällen. Brottsrubriceringen är brott mot luftfartslagen och brott mot skyddslagen, säger polisens presstalesperson Evelina Olsson till nyhetsbyrån TT.

Enligt Barometern påstod båda två i förhör att de jobbade med ett reportage. Polisen tog deras drönare i beslag.

Anledningen till att polisen kopplades in är att Solliden är ett skyddsobjekt. Så här skriver polisen på sin hemsida om reglerna som gäller:

“Det är ofta förbjudet att flyga med drönare över ett skyddsobjekt eller restriktionsområde som exempelvis naturreservat, fängelser och militära områden. Över vissa områden är det alltid förbjudet att flyga medan det i andra kan vara mer tillfälligt beroende på vilken aktivitet som sker i området. Man kan göra sig skyldig till brott mot skyddslagen (2010:305) om man flyger över ett sådant område”.

Harry och Meghan också drabbade

Svenska kungafamiljen är inte den enda som haft problem med drönare. Prins Harry och Meghan fick nyligen påhälsning av en ettrig liten flygmaskin som flögs in över deras ägor i Los Angeles, bland annat när de har lekt med sonen Archie i sin pool.

– De ser de här drönarna flyga in, och de förutsätter att det är fotografer som styr, men de kan inte vara säkra. Meghan fick rasistiska dödshot när de gifte sig, så hotet om terror är verkligt för dem, sa en vän till sajten Daily Beast.

Enligt vännen var både Harry och Meghan rejält omskakade. Det var därför de valde att ringa Los Angeles-polisen och be om hjälp.

– Hur skulle du känna i deras situation? Med drönare som flyger ovanför dig när du försöker leka med din son? sa vännen.

Foto: TT