Polisen Tomas Koppelman Hellgren om bröllopen

polisen tomas koppelman hellgren om de kungliga bröllopen
Polisen Tomas Koppelman Hellgren var instatschef under de kungliga bröllopen. Nu berättar han om det stora säkerhetsarbetet – och hur kontakten med brudparen såg ut.
Annons

Det har skrivits spaltmeter och åter spaltmeter om de kungliga bröllopen. Bilderna på Victoria, Madeleine och Sofia, i sina vackra brudklänningar, och spridits världen över och många känner nog att man har läst allt som finns att läsa om kärleksfesterna.

Annons

Men det finns en del, i det stora maskineriet, som inte är särskilt omskriven. Och det är faktiskt den allra viktigaste delen; säkerheten.

Polisens egna ord om arbetet med de kungliga bröllopen

Svensk Damtidning har träffat polisen Tomas Koppelman Hellgren, 60, som varit insatschef på alla tre bröllopen.

Annons

– Det är jättemycket planering inför ett kungligt bröllop. Det är ett digert förarbete som pågår i över ett halvår. Det gäller att få ihop ett högt säkerhetstänk med alla ceremoniella inslag. Det är viktigt att det ska vara pompa och ståt. Det är viktigt att man känner att det är ett bröllop – ingen poliskommendering. Vi är där för att skydda de som närvarar. Ingenting får ju hända en sådan här dag. Och det är jätteviktigt att ha mycket poliser på plats.

Tomas berättar också hur kontakten med brudparen ser ut inför en sådan här står dag.

– Vi har samtal direkt med brudparen och de har varit med och påverkat och sagt hur de vill ha det. Sedan har de lyssnat väldigt mycket på oss och de gånger vi har sagt “Vi borde göra så här istället”, så har de lyssnat på det. Kungafamiljen är väldigt säkerhetsmedvetna.

Annons

prenumerera på svensk damtidning

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar