Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Praktfulla ceremonin – här får Thailand sin nye rekordkung!

11 maj, 2019, 08:00 
Bhumibol
Maha Vajiralongkorn blev vid 64 års ålder den äldsta personen att bestiga den thailändska tronen och nu har han krönts till Thailands regent med en tre dagar lång ceremoni. Han är ende son till framlidne kung Bhumibol Adulyadej, som satt på tronen i över 70 år!
Annons

Helt lätt var det knappast att efterträda Bhumibol Adulyadej som tidigare var kung av Thailand. Bhumibol var högt älskad i landet. Under kröningsceremonin fick nye monarken bära en 7,3 kilo (!) tung krona.

Kung Maha Vajilongkorn

Fadern gick bort 2016 och den 4 maj 2019 inleddes den tre dagar långa ceremonin där Maha Vajiralongkorn kröntes till kung. Han är inte purung utan har hunnit fylla 66 år när han nu blir kung.

Thailnads kung krönts

Maha Vajiralongkorn tillträdde som regent några månader efter sin fars död. Eftersom en lång, officiell sorgeperiod har ägt rum i landet, har det inte varit dags för en kröning förrän nu.

Annons

Pampig kröningsceremoni

Lyx och flärd var bara förnamnet när den stämningsfulla kröningsceremonin satte i gång. Den hade alla de ingredienser som tillstår en kung av Thailand och hovet hade inte snålat på något.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Maha Vajiralongkorn

– Kröningen måste vara ordningssam och kungen bryr sig inte om kostnaden så länge allt sker i sin ordning, sade kungaexperten Sulak Sivaraksa till AP.

Maha Vajiralongkorn

Guld glänste och det var mycket högtidligt när kung Maha Vajiralongkorn satt på tronen framför en audiens av diplomater och dignitärer sedan han blivit officiellt krönt i palatset i Bangkok i Thailand.

Annons
Silvia, kungen och bhumibol av Thailand

Vårt kungapar reste inte till Thailand för att närvara vid kröningen. Däremot var kungen och drottningen nära vänner med exregenten Bhumibol och hans hustru. Thailändska hovet släppte den här bilden på det svenska kungaparet, när de den 7 januari 2009 träffade omtyckte kung Bhumibol Adulyadej med hustru Queen Sirikit i Klai Kangwon sommarpalats i Hua Hin.

drottning-av-Thailand
44-åriga drottningen av Thailand. Suthida Tidjai gifte sig med kungen några dagar före kröningen till allas stora förvåning. Suthida Tidjai var kunglig livvakt och innan dess flygvärdinna på Thai Airways.

Pappan var rekordkung

Vajiralongkorn har redan varit kung i två år efter det att kung Bhumibol Adulyadej gick bort. Exregenten dog den 13 oktober 2016 i Bangkok. Bhumibol regerade i sju decennier och slog rekord med en regeringstid på 70 år och 126 dagar.

Annons
Maha-Vajiralong
Maha Vajiralong som tonåring.

Mahas pappa Bhumibol Adulyadej, med sitt officiella regentnamn Rama IX, föddes den 5 december 1927 i Cambridge, Massachusetts i USA. Han var Thailands kung från 1946 och fram till sin död. Han var sonson till kung Chulalongkorn och tredje och yngste son till prins Mahidol och Mom Sangwalaya.

Populära änkedrottningen Sirikit föddes den 12 augusti 1932 i Bangkok. Hon är Thailands änkedrottning och tidigare gift med kung Bhumibol Adulyadej fram till hans bortgång. Hon fungerade som ställföreträdande regent under år 1956. Sirikit är dotter till adelsmannen Nakkhatra Mangkala Kitiyakara och Bua Sanitvongse och släkt med kungafamiljen.

Se filmen från kröningen:

Kröningen av Maha VajiralongkornBrand logo
Kröningen av Maha Vajiralongkorn

 

Läs mer

Foto TT

Annons