Premiär för Leonor att bli mynt

Premiär för Leonor att bli mynt

Cash is king, heter det. Men inte alltid. Nu blir kung Felipes dotter, kronprinsessan Leonor, mynt. Det blir premiär för den spanska 12-åringen, vilket måste kännas otroligt roligt för hela familjen.

Hertigdömet Asturien i Spanien fyller 1 300 år, och av den anledningen har man präglat en helt nytt 30-euromynt, som pryds av den som bär titeln som prins eller prinsessa av Asturien, som landets tronföljare.

Leonor, Sofia, Letizia i Spanien

Sedan kung Felipe och drottning Letizia besteg tronen kom titeln ”Prinsessan av Asturien” till deras dotter, 12-åriga kronprinsessan Leonor.

Leonor och Felipe

Leonor kommer därför att dela framsidan på myntet med sin far, kung Felipe, som också syns med sin profil. Det är alltså premiär för den spanska kronprinsessan att bli mynt.

Köpa godis

Tänk vad häftigt! men klasskompisarna kan bli lite överraskade kanske när de ska köpa godis på rasten och får växel tillbaka med Leonors ansikte på. På baksidan av myntet kan man se den asturiska vapenskölden präglat tillsammans med den spanska flaggan.

Leonor kommer att bli van att pryda både mynt och frimärken i framtiden. Hon ska ju ta över efter sin pappa och redan nu lär hon sig hur det går till att vara regent. Så här såg det ut när Felipe, prinsen av Asturias blev frimärke 1979.

Felipe av Spanien som frimärke

Leonor är en av alla ”väntande” kronprinsessor i Europa, som kommer att ta över en dag. I Nederländerna finns Catharina-Amalia, i Belgien är det Elisabeth som ska ta över efter pappa Philippe, i Norge gör sig Ingrid Alexandra redo för tronen efter Haakon, i Sverige lär sig Estelle hur det går till att vara tronföljare. Vinka kan dessa prinsessor redan och det finns säkert ett och annat de kan prata om på släktträffarna. För det är inte alla unga tonåringar eller skolflickor som har ett livsöde framför sig – att bli drottning.

Kronprinsessan Victoria

Medan Leonor koncentrerar sig på att bli varm i kläderna i kronprinsessrollen, kan hennes lillasyster Sofia leva ett betydligt friare liv. Tänk bara på hur vår Victoria och Madeleine har det. Kronprinsessan Victoria bor på Haga slott med sin familj och prinsessan Madeleine har flyttat långt bort från kungarikets gränser till Miami på andra sidan Atlanten.

Läs mer: Prinsesstrenderna som alltid håller.

Foto: IBL