Premiär för prins Carl Philip eldiga design

Carl-Philip

12 kilo tung och 60 cm lång – en eldskärm är född! Och formgivare Carl Philip Bernadotte tar ännu ett steg framåt som designer.

Efter silverbestick, CD-konvolut och logotyper lanserar prins Carl Philip nu en riktigt tung produkt i ordets rätta bemärkelse – en eldskärm i gjutjärn som föreställer slottet Tre Kronor, den gamla mäktiga borgen som slukades av lågorna den 6 maj 1697. När den ställs på sin plats i öppna spisen blir det nästan som en liten teaterkuliss, med den flammande elden bakom det svarta järnet.

– Det blir väldigt effektfullt, nästan som en installation, sa prins Carl Philip stolt vid dagens lansering av eldskärmen CPB 2101 hos Svenskt Tenn som säljer produkten.

Prinsen började arbeta vid skissbordet i september. Och nu, ett halvår senare, finns eldskärmen i Svenskt Tenns butik till priset av 13 500 kr. Gjutjärnsskärmen är gjuten i sandformar hos Lyrestads gjuteri i Västergötland och som pricken över i är skärmen krönt av tre kronor i mässing.

– Det är ett fantastiskt hantverk. Det tar tre dagar att färdigställa en skärm, berättar Carl Philip och tillägger att materialet faktiskt är återvinningsbart till 90 procent.

– Gjutjärnet kommer från gamla bildelar, järnväg och mynt, säger Carl Philip.

Bestickserien CPB 2091 som lanserades för ett år sedan har blivit en storsäljare. Den har sålt för fem miljoner kronor i butik och tagits upp i Nationalmuseums samlingar.

– Det känns jättekul, och faktiskt lite oväntat, säger prinsen lite blygt.

Nu utökas bestickserien med förrättsbestick och en tårtspade.

– Och den kommer INTE att användas vid bröllopet, skrattar Carl Philip.

Nu väntar vi förstås med spänning på vad Carl Philip i egenskap av designer kommer att hitta på härnäst.

– Jag har några projekt på gång, säger prinsen lite klurigt.

Av Camilla Spjuth Palve

Foto: Charles Hammarsten