Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Alexander död – sörjs av belgarna

01 dec, 2009, 08:55 
Agneta Nisbeth
Annons
ste_alexandre
Prins Alexander med systern prinsessan Esmeralda.

Belgiska kungafamiljen har sorg – prins Alexander av Belgien, halvbror till Belgiens kung Albert II, gick hastigt bort i söndags.

Belgiska kungafamiljen sörjer sin prins Alexander som dog hastigt i söndags av en blodpropp i lungan. Han var halvbror till kung Albert II och blev 67 år.

alexander2

Prins Alexander föddes 1942 som äldsta barn i det impopulära äktenskapet mellan dåvarande kungen Leopold III och Lilian Baels. Kung Leopold hade förlorat sin första hustru, Sverigefödda drottning Astrid, i en tragisk bilolycka 1935. Det var Leopold som körde bilen som han och Astrid färdades i, när han plötsligt tappade kontrollen och bilen for av vägen rakt ner i Vierwaldstättersjön. Astrid, bara 30 år gammal, och deras ofödda fjärde barn omkom. Nuvarande kung Albert var då bara ett år gammal.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Förläts aldrig

Leopold förläts sedan aldrig riktigt då han gifte om sig med Lilian, i synnerhet eftersom han passade på att göra det i hemlighet under den tyska ockupationen av Belgien. I slutet av andra världskriget flyttade den tyska ockupationsmakten den belgiska kungafamiljen till Tyskland och Österrike, där de sen befriades av amerikanerna 1945. Kung Leopold tilläts dock inte att återvända till Belgien utan fick bo med sin familj i Schweiz i fem år. Han anklagades för samarbete med tyskarna och fascismsympatier eftersom han 1940 mot parlamentets vilja lämnade över landet till nazisterna. Efter en folkomröstning som röstade för fortsatt monarki kom han dock tillbaka till tronen, men då var motståndet mot hans återkomst så massivt att han till slut abdikerade till förmån för sonen Baudouin.

Höll bröllopet hemligt i 7 år

Prins Alexander bodde med sin familj i Laeken Palace, det kungliga residenset utanför Bryssel, till 1960. Ungefär vid denna tid, kort efter att kung Baudouin gift sig med sin Fabiola, ombads exkung Leopold, fru Lilian och deras tre barn att flytta ut från palatset. Alexander har inte varit någon större rubrikskapare bland kungligheterna i Belgien. Han gifte sig 1991 med Léa Wolman men höll bröllopet hemligt i sju år (!) för att inte reta upp prinsessan Lilian. Kanske var han inspirerad av sin fars hemliga bröllop. Relationerna mellan de två kungliga familjehalvorna har ofta varit stormiga, men nuvarande kung Albert har i alla fall lyckats laga några av sprickorna sen han blev kung.

belgien1
Kung Leopold, prins Alexander, prins Baudouin, prinsessan Lilian, Prinsessan Joséphine-Charlotte och prins Albert.

Av Ann-Sofie Lundin

Foto: Stella Pictures

Annons