Prins Andrew fyller 50 – firas av hela den kungliga familjen

Annons

Prins Andrew fyller 50 år den 19 februari.
Prins Andrew fyller 50 år den 19 februari.

Playboyprins med brokigt kärleksliv eller hårt arbetande familjefar? Oavsett vilket – nu säger vi stort grattis till brittiske prins Andrew på 50-årsdagen!

Som tredje barn till drottning Elizabeth och prins Philip har prins Andrew hamnat lite i bakvattnet av sina äldre syskon prins Charles och prinsessan Anne. När han var liten gömde drottningen honom från offentligheten så till den milda grad att det spekulerades i om det var något fel på gossen! Inget kunde vara mer fel.

Annons
Prins Andrew i famnen på sin mor.
Prins Andrew övervakar lillbrorsan Edward, som susar i famnen på sin mor.
Annons

Innanför slottsmurarna rasade ett charmigt och utåtriktat barn som roade sig med att knyta ihop slottsvakternas skosnören och hälla badskum i palatsets pool. Som 19-åring satsade Andrew på en militär karriär. Och det gjorde han med den äran. 22 år som helikopterpilot ger meritlistan guldkant, liksom en sejour på det brittiska försvarsdepartementet och tjänstgöring i Falklandskriget.

Andrew lämnade armélivet bakom sig för snart tio år sedan. Numer är han ”Special Representative for International Trade and Investment” och far land och rike runt som en slags dörröppnare för brittiska företag.
– Det här är mitt sätt att använda min kungliga roll på ett bra sätt, säger han.

Koo Stark pratar med prins Andrew.
Koo Stark pratar med prins Andrew.

Galanta damer

Galanta damer är ett kapitel för sig när det gäller flickmagneten Andrew. Randy Andy har han kallats. Och visst har ett antal kvinnor passerat revy genom årens lopp. Vem kan glömma Koo Stark som han kamperade ihop med i början av 1980-talet?

Någon ring på fingret blev det aldrig för Koo, mjukporrvideon ”Emily” fick drottningen att sätta teet i halsen och Koo förpassades ut i kylan till Andrews förtvivlan.

Annons

Fergie en frisk fläkt

Fergie och Andrew då det begav sig.
Fergie och Andrew då det begav sig.

Och så minns vi ju Fergie förstås, rödhättan som svepte in som en frisk fläkt i det brittiska kungahusets stela salonger.
– Jag vet att beslutet att gifta mig med Sarah Ferguson var och alltid kommer att vara det bästa jag har fattat, har Andrew berättat.

Äktenskapet tog slut efter bara tio år – varav fyra som separerade – men resulterade i döttrarna Beatrice, född 1988 och Eugenie, född 1990. Döttrarna är Andrews allt på jorden och han skulle gå genom eld för dem, hemmet Royal Lodge är mer eller mindre tapetserat med bilder på pappas ögonstenar.

Beatrice och Andrew med sin far.
Eugenie (t v) och Beatrice med sin far, prins Andrew.

Beatrice och Eugenie intygar att de har världens bästa far och samma goda betyg får Andrew av ex-hustrun Sarah som fortfarande är hans bästa vän. De semestrar ihop, umgås – ja, ibland bor de till och med ihop.

Annons

Kvinnotjusare

Efter Sarah har Andrew aldrig riktigt fått till det på romantikens område. Damsällskap har långt ifrån saknats, men kvinnorna har mest passerat revy. Den där riktigt stora kärleken, som också kan bli en del av hans kungliga roll har uteblivit. Men Andrew är långt mer mångsidig än sitt rykte som kvinnotjusare. Skrapar man på ytan hittar man en man som vill bli tagen på allvar. 2008 besökte han 23 länder och avverkade imponerande 628 åtaganden. Siffror som talar för sig själv.

Av Camilla Spjuth Palve
Foto: IBL


Prins Andrew trivs med livet.
Prins Andrew trivs med livet.
Annons

Namn: Andrew Albert Christian Edward.

Född: 19 februari 1960 på Buckingham Palace.

Titlar: Prins, Hertig av York, Earl av Inverness, Baron Killyleagh.

Familj: Döttrarna Beatrice, 21 och Eugenie, snart 20.

Bor: Royal Lodge i Windsor Great Park, drottningmoderns förra hem.

Sportig? Om! Älskar golf (handicap 4). Har också spelat cricket, rugby, fotboll och lite ishockey.

Annons

Beskyddare för: Drösvis av organisationer, allt från föreningar för döva till segelsällskap.

Kör: En grön Aston Martin.


Läs mer om prins Andrew i veckans nummer av Svensk Damtidning!Annons


Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

7 kommentarer till “Prins Andrew fyller 50 – firas av hela den kungliga familjen”

 1. PomperipossaChintohsblogg.se skriver: 19 februari, 2010

  jaha,är han så gammal !


 2. lotta skriver: 19 februari, 2010

  Jodå, året går!


 3. Helena M skriver: 19 februari, 2010

  Jag har alltid gillat Prins Andrew var avundsjuk när han gifte sig, jag var bara 13 år och hade just fått upp ögonen för de kungliga. Man fick se på yheterna hur Fergie sprang med sitt långa röda hår i slowmotion med Andrew Morr.

  Men nu vet jag inte längre? skratt.


 4. Damen skriver: 21 februari, 2010

  Nu tror jag bestämt att hovreportern fått de engelska prinsarna om bakfoten. Det är nog lille Edward som ligger i mammas famn med Andrew stående intill. Barnen är födda enligt följande: Charles 1948, Anne 1950, Andrew 1960 och Edward 1964. Gossen som står lutad bör ju vara 4 år ungefär. Alternativet skulle annars vara en ovanligt liten 12- årig Charles. Vi har ett par gamla diabilder som min man tog när han läste vid University College våren 1960. De är tagna vid Buckingham Palace´s grindar där en folksamling väntar på att bulletinen om prinsens födelse ska sättas upp. Märkligt att det gått 60 år sedan.


 5. Damen skriver: 21 februari, 2010

  Ursäkta att jag la till 10 extra år till prinsens ålder. Men 50 år känns också väldigt länge sedan när jag tänker på hur fort de gått.


 6. Damen skriver: 21 februari, 2010

  Nu kommer min man och berättar att människorna tillbringade många dygn utanför slottet i väntan på den kungliga nedkomsten. Många sov i små tält och de hade spritkök med för att kunna få sina livsnödvändiga “cuppas”(te). När väl prinsen var född hissades den kungliga flaggan på taket till slottet. Då brast fokhopen ut i högljudda glädjeyttringar och min man förundrades över de rojalistiska engelsmännen.


 7. eva skriver: 23 februari, 2010

  Hovreportern ska inte blandas in i de felaktiga bildtexterna! Det är vi redaktörer som har ansvar för bildtexterna. Vi ber om ursäkt och har rättat till de felaktigheter som ni påpekat i kommentarerna. Tack för hjälpen!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar