Just nu! Prins Andrew lämnar offentligheten – efter skandalen

drottning elizabeth prins andrew

Det brittiska kungahuset har fått nog. I kväll kommer beskedet att drottning Elizabeths son prins Andrew lämnar alla sina kungliga uppdrag.

Det är ett dramatiskt besked som i kväll kommer från det brittiska hovet.

Prins Andrew, 59, son till drottning Elizabeth och prins Philip, meddelar att han lämnar alla sina uppdrag för det brittiska kungahuset under överskådlig tid framöver.

Beslutet kommer efter hans starkt kritiserade intervju i BBC i lördags kväll, ett framträdande som han ska ha gjort trots att hans rådgivare avrått och trots att drottningen ska ha sagt nej.

Därför lämnar prins Andrew

I det uttalande som har publicerats nu ikväll meddelar prins Andrew att han har bett drottningen om att få dra sig tillbaka, och att hon har givit sitt tillstånd till detta.

– Efter de senaste dagarna står det klart för mig att omständigheterna kring min tidigare kontakt med Jeffrey Epstein har kommit att allvarligt störa min familjs viktiga arbete.

Jeffrey Epstein.

Jeffrey Epstein satt häktad i New York när han i augusti 2019 hittades död.

Prins Andrews ord om Jeffrey Epstein

Bakgrunden är att prins Andrew pekats ut i sexskandalen kring den numera avlidne finansmannen, anklagelser som Andrew dock kategoriskt nekar till.

I sitt uttalande beklagar han nu att han inte haft omdöme nog att bryta kontakten:

– Jag är fortsatt ångerfull över min koppling till Jeffrey Epstein. Hans självmord har lämnat många obesvarade frågor, särskilt för hans offer, och jag känner djupt med alla som har drabbats och som behöver få ett avslut.

– Jag kan bara hoppas att de i sinom tid kommer att kunna bygga upp sina liv igen.

Prins Andrew med sin ex-hustru - och numera sambo - Fergie.

Prins Andrew med sin ex-hustru – numera sambo – Fergie.

Foto: TT.