Prins Bertil - charmören som offrade kärleken för monarkin

12 jan, 2018, 10:30 
Prins Bertil - charmören som offrade kärleken för monarkin
Prins Bertil gick hem hos svenska folket med sin rivierasolbränna och sitt bullrande skratt. Men det var ett blytungt ansvar som vilade på hans axlar och hans offer för monarkin blev stort.
Annons

Av: Helena Wiklund Foto: IBL, TT

I kungafamiljen var han farbror Nappe. Lilian sa Bertie. Och själv brukade han kalla sig ”Handelsresande i AB Sverige”.

Han hade ett täcknamn också – när han tävlingskörde med Bugattin var det alltid som ”Monsieur Adrian”. Prins Bertil älskade bilar och redan som liten fick han sitta i hovchauffören Österbergs knä och hålla i ratten på Daimlern. Sen började han på Lundsberg, där han och prins Sigvard åkte fast för tjuvrökning så många gånger att han fick C i uppförande.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Med mamma, kronprinsessan Margareta.
Med mamma, kronprinsessan Margareta.

Det blev ordning på prins Bertil i alla fall, och som kunglig goodwill-ambassadör ledde han massor av svenska industridelegationer utomlands. Han var också ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté i hela 50 år.

Annons

Med sin rivierasolbränna och sitt bullrande skratt gick han hem hos svenska folket. Han var faktiskt en av de allra första som träffade drottning Silvia, vid en familjemiddag på den schweiziska restaurangen Châlet Suisse i München, kort efter att kungen hade spanat in henne på OS-läktaren. Stämningen var hög, efter middagen lekte prins Bertil och Silvia tjurfäktning på trottoaren, har prinsessan Birgitta berättat i sina memoarer…

25 år och nybliven löjtnant i flottan.
25 år och nybliven löjtnant i flottan.

Sin Lilian träffade han första gången en augustikväll 1943 på eleganta nattklubben Les Ambassadeurs Club i London. Hon kände att det var någon som tittade på henne och frågade vem det var.

Annons

– Det är Hans Kungliga Höghet prins Bertil av Sverige.

– I så fall är jag drottningen av Saba! svarade Lilian.

Prins Bertil var 31 år och biträdande marinattaché vid svenska ambassaden. Lilian Craig skulle fylla 28, en skönhet som haft flera uppdrag som modell.

Hon bjöd honom till sin födelsedagscocktail, och den 30 augusti 1943, på Lilians 28- årsdag, anlände han med en vit orkidé.

– Vi hade roligt tillsammans. Jag kunde inte undgå att märka hans intresse för mig. Och jag trivdes i hans sällskap.

Prins Bertil  var 31 och Lilian 28 år.
Den första bilden på dem tillsammans. Prins Bertil var 31 och Lilian 28 år.

Men det var ett förhållande med komplikationer. Gustaf VI Adolf kunde inte acceptera att hans son valde en icke-kunglig fru. Och Lilian var dessutom fortfarande gift med den skotske skådespelaren Ivan Craig.

Annons

När hon och Bertil hade varit ett par i tre år skakades sedan kungafamiljen av den stora tragedin. Prins Bertils äldste bror, arvprins Gustaf Adolf, omkom i flygolyckan på Kastrup, en katastrof som fick enorma följder. Kungen var bara nio månader gammal och Bertil var plötsligt den enda reserven.

Han var en duktig kock och känd för sina crêpes prins Bertil fyllda med räkor, dill och hollandaisesås.
Han var en duktig kock och känd för sina crêpes prins Bertil fyllda med räkor, dill och hollandaisesås.

Gustaf VI Adolf gjorde klart att han och Lilian på inga villkor kunde gifta sig före kungen. Så prins Bertil valde plikten, men hittade samtidigt en egen lösning på sin svåra situation. 1947 köpte han både Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm och Villa Mirage i Sainte- Maxime på franska rivieran, två hem där han och Lilian kunde leva tillsammans.

Men det gällde att ingenting kom ut, och prins Bertil gjorde därför en informell överenskommelse med de svenska tidningsredaktionerna. Om pressen avstod från att skriva om honom och Lilian skulle han som tack alltid ställa upp för intervjuer: ”Ni kan förstöra livet för oss om ni vill. Men vi är förstås tacksamma om ni låter bli. Och i så fall lovar jag att varsko er så snart vår situation förändras till det bättre.”

Prins Bertil, 5 år.
Prins Bertil, 5 år.

Det var en lösning som fungerade, alla höll sitt löfte, men livet som Sveriges hemligaste sambo var inte enkelt för Lilian. Privat var hon en del av familjen, och hon och prinsessan Sibylla umgicks. Men officiellt fanns hon inte.

Annons

Prins Bertil kunde aldrig visa sig ute tillsammans med henne i Stockholm och han reste mycket i tjänsten och var ofta borta på officiella middagar. Det blev många ensamma kvällar för Lilian på Villa Solbacken. När han var på Nobelfesten satt hon hemma och såg honom på tv. Så där höll det på i 30 år, ända in på 1970- talet.

Han var en stark och smidig gymnast
Han var en stark och smidig gymnast. Och på Lundsberg hade han skolrekordet i skridsko.

Men när gamle kungen fyllde 90 år och firades med en gala kväll på Kungliga Operan i november 1972 blev mrs Lilian Craig till slut officiellt inbjuden och prins Bertil kunde för första gången göra stor entré tillsammans med kvinnan i sitt liv.

Hösten 1976, några månader efter att kungen hade gift sig med Silvia Sommerlath, kom kungen sedan med glädjebeskedet under en middag hos Bertil och Lilian på Villa Solbacken: nu fick de förlova sig.

Annons

Sedan mötte de pressen tillsammans.

– Det är bara en sak vi ångrar och det är att vi inte har kunnat gifta oss tidigare så vi har inte kunnat skaffa barn, det är lite sorgligt, but after all, we are still very happy, aren’t we? sa han med Lilians hand i sin.

Och hon svarade:

– Very!

Prins Bertils och Lilian Craigs bröllop på Drottningholm
Prins Bertils och Lilian Craigs bröllop på Drottningholm 7/12 1976.

Bröllopet i Drottningholms slottskapell blev den officiella bekräftelsen på deras kärlek. Mrs Craig blev Hennes Kungliga Höghet prinsessan Lilian, klädd i en dimblå shantungklänning och med långa svepande fjädrar i håret. Prins Bertil hade dessutom lyckats beställa ett helt fång liljekonvaljer, hennes älsklingsblommor, till brudbuketten, trots att det var iskalla december.

– Den här underbara dagen ska jag minnas så länge jag lever, sa prins Bertil.

Annons

Och när han fick frågan om deras 33 år långa väntan hade känts som ett offer svarade han diplomatiskt:

– Nej, det tycker jag inte. Vi har varit lyckliga tillsammans i så många år och det har faktiskt inte spelat så stor roll. Men det är klart att för min hustru har det varit lite besvärligt, det måste vi ju erkänna. Men det har vi glömt bort nu!

Efter bröllopet fick de sedan 20 år tillsammans

Efter bröllopet fick de sedan 20 år tillsammans som man och hustru innan prins Bertil den 5 januari 1997 somnade in på Villa Solbacken.

– Med prins Bertil gick en för mig och min familj oerhört betydelsefull och kär person ur tiden, sa kungen.

Han offrade sig för monarkin och för det kommer kungafamiljens tacksamhet alltid att vara stor. Sitt sista farväl av prins Bertil tog prinsessan Lilian i Slottskyrkan en dryg vecka senare. Lisa Nilsson sjöng Lilians och Bertils egen låt, Nat King Coles Unforgettable – that’s what you are, fylld av vemod. Och på kistan vilade en stor bukett liljekonvaljer.

Annons

De fick dela glädje och sorg i 53 år. Och nu, när även Lilian är borta, lever minnet av deras stora kärlek kvar.

De fick dela glädje och sorg i 53 år
Annons