Prins Carl Philip går emot kungen med Sofia

prins carl philip prinsessan sofia

Prins Carl Philip är en kärleksfull far gentemot Alexander och Gabriel, precis som pappa kungen var mot honom. Men annars finns det inte så många likheter i deras föräldraskap. Prinsparet har valt en helt annan väg än kungaparet.

Prins Carl Philip brukar ofta kallas för en modern pappa, som alltid sätter Alexander och Gabriel i första rummet. Han och Sofia har gjort flera aktiva val i sitt föräldraskap, som skiljer sig från hur kungaparet agerade när de var småbarnsföräldrar. När prins Alexander var nyfödd var prinsparet till exempel tydliga med att de inte ville ta hjälp av en nanny. Carl Philip tog ett stort ansvar i hemmet och avbokade flera racinguppdrag för att vara med familjen.

– Under 2019 kommer jag fokusera min tid på familjen, sa prins Carl Philip i ett pressmeddelande.

Den här typen av kunglig föräldraledigheten var det inte tal om på kungens och drottningens tid. Sedan är det förstås så skillnad eftersom kungen är Sveriges statschef men prins Carl Philip och prinsessan Sofia tillhör ändå kungafamiljen och fram till oktober förra året tillhörde de även det kungliga huset. Men trots det har paret varit sparsamma med de kungliga uppdragen under sönernas första år. De har prioriterat tid med barnen och gjort familjesemestrar, som vilken barnfamilj som helst. Allting för att slippa vara separerade. Både från varandra och från barnen.

prins carl philip liten

Kungaparet var och är två kärleksfulla föräldrar men det var en annan tid när de hade småbarn. Victoria, Carl Philip och Madeleine var sällan med under kungliga uppdrag. I dag försöker Carl Philip ta med sönerna så ofta det bara går.

Carl Philip och Sofia tar ofta med sig barnen

Även de gånger när Carl Philip och Sofia visar sig offentligt tar de gärna med sig barnen. När prinsen tävlade vid motorstadion Gelleråsen, förra sommaren, var Alexander och Gabriel med. De kramade om sin pappa efter racet och tågade runt i stövlar och med riskakor i händerna. Och när prinsen åkte Vasaloppet var det samma sak. Då fanns hela familjen vid mållinjen.

När Victoria, Carl Philip och Madeleine var små fotograferades de ofta med sina föräldrar men däremot följde de inte med på kungliga uppdrag, på ett så spontant sätt som Alexander och Gabriel.

Foto: TT