Prins Carl Philip får stöd av systrarna

prins carl philip får stöd av victoria och madeleine

Carl Philip och Sofia har båda upplevt svårigheter i sin roll som offentliga personer. Nu berättar prinsen att han har sökt stöd hos Victoria och Madeleine.

När Carl Philip och Sofia ställde upp på en intervju i SVT:s Morgonstudion var de ovanligt personliga. Intervjun gjordes med anledning av deras nya rapport om näthat och både prinsen och prinsessan delade med sig av egna upplevelser när det kommer till internets baksidor.

Victoria och Madeleine har varit i samma sits

Paret vill skapa ett tryggare klimat på nätet – med fokus på barn och unga. Och i det arbetet spelar familjen en otroligt stor roll, menar både Carl Philip och Sofia. Trots att det inte fanns sociala medier när de växte upp har båda upplevt svårigheter – och ord som varit svåra att hantera. Prinsen berättar att han i första hand sökt stöd av systrarna Victoria och Madeleine i sådana situationer.

– Jag vänder mig till min familj. Till mina systrar eftersom vi sitter i samma sits, som syskon ofta gör. Kompisar är också ett enormt bollplank, att bara kunna ta upp frågan och reflektera kring det hjälper. Och att försöka att ha bra förebilder, säger Carl Philip i intervjun.

carl philip och sofia i morgonstudion svt

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia intervjuades i SVT:s Morgonstudion.

Journalisten Karin Magnusson, som intervjuade paret, upplevde att Carl Philip och Sofia är otroligt grundade i ämnet. De har både en djup oro kring utvecklingen på nätet. En oro som de har omvandlat till engagemang.

– Det här är ju ingenting som vi behövde förhålla oss till när vi växte upp. Alla plattformar, med smartphones och så vidare, är ju någonting som har kommit de senaste tio-femton åren. Samtalstonen har ju alltid funnits men nu är det ju på en helt annan nivå. Man har full access till hela världen. Det du skriver och lägger upp finns ju alltid kvar, säger prins Carl Philip.

Foto: TT