Prins Carl Philip hälsade på hos Hushållningssällskapet

Prins Carl Philip hälsade på hos Hushållningssällskapet
Annons

carl-philip-hovet

Prins Carl Philip besökte i torsdags Hushållningssällskapet i Västernorrland. På menyn stod bland annat lammsadel.

Besöket inleddes i Västernorrlandsgårdens lokaler i Birsta utanför Sundsvall. Västernorrlandsgården hjälper producenter att nå ut till den lokala marknaden och konsumenterna att hitta lokala produkter.  Skolans kock hade tillagat lammsadel till lunch.

Annons

prins-carl-philip-hovet

Efter lunchen besökte prins Carl Philip Naturbruksgymnasiet i Nordvik där inforamtion gavs om skolan och dess verksamhet. Prinsen fick sedan en rundvisning av skolan. Dagen avslutades på Omegalax i Timrå där Hushållningssällskapets har tre fiskodligar.

Se en film från dagen på allehanda.se››

Av Agneta Nisbeth
Foto: Kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

37 kommentarer till “Prins Carl Philip hälsade på hos Hushållningssällskapet”

 1. Sus skriver: 4 oktober, 2013

  Lignende uppdrag har prins Joachim været på i Danmark, bare
  lige til orientering, inden I begynder den sædvanlige kritik.
  Mere relevant end at gå til festmiddag i NY!


 2. Marguerithe skriver: 4 oktober, 2013

  Trevligt att Carl Philip besöker Västernorrland. Är övertygad om att besöket är uppskattat.


 3. AFia skriver: 4 oktober, 2013

  Så trevligt att CP skall lära sig hushålla….
  Han har många järn i elden…
  Vi väntar med spänning på hans rapport från Korea….


 4. Humaniora skriver: 4 oktober, 2013

  Dessa uppdrag………….än en gång……….vad tillför detta besök Sveriges befolkning och nationen som sådan?? Har inte något behov av att kritisera Carl Philip personligen.- Han försökte säkert
  vara trevlig och ställa förväntade frågor, som sig bör. Men besöket i sig…..vem, vad eller vilka gagnar detta!!?? Ibland känns det som om uppdragen planeras av icke genomtänkt ren slentrian…….!!


 5. emma_h skriver: 4 oktober, 2013

  med tanke på matuppdragen prinsen har varje år så kommer gissningsvis inom kort…
  Nytt Designuppdrag: via Bonnier, eller annat förlag snart – till det inre och yttre 1 egendesignad kokbok ut i Bokhandeln med “egna” maträtter: Prinskorv på CarlPhilips vis, CarlPhilips RacingMacka CarlPhilips köttfärssås, Pannkakstårta á la CP (farbror P Bertil var väl den som skapade “Crepes Suzette” en gång) etc med egna fotografier givetvis


 6. tummen upp! skriver: 4 oktober, 2013

  Humaniora
  har länge nu läst inläggen här och inte kommenterat.
  men varför alltid så negativ?


 7. Maryou skriver: 4 oktober, 2013

  Humaniora, C-P behövde kanske lära sig att sköta hushållet eftersom han säkerligen har i åtanke att bli en stadgad man så småningom.


 8. Annica* skriver: 4 oktober, 2013

  4. Humaniora: Är övertygad om att ALLA kungligheters uppdrag planeras minutiöst, liksom kläder som skall bäras på dessa uppdrag. Ingen lämnas åt slumpen. Förbereder inte du dig om du ska på ett möte där du förväntas tala och delta? Det går ingen slentrian i uppdragen, de väljs noga. Dina kommentarer är dock slentrianmässiga klagomål av de kungliga.
  3. AFia: Läser du inte artikeln innan du kommenterar? Det handlar inte om att hushålla! Läs igen! Dock viktigt med fokusering på ekologiska produkter som är närodlade anser jag.


 9. Lisa Lusth skriver: 4 oktober, 2013

  # 4 Vad ska våra Kungliga syssla med om de inte ska ägna sig åt traditionella kungliga uppgifter? Egentligen finns de ju bara till för att öppna riksmötet och representera Sverige vid utländska besök – samt att se till att producera nya prinsessor och prinsar. Tror tyvärr inte de är så lätt att med vår nuvarande konstitution att hitta på så mycket annat att göra än att bara, inviga, närvara och göra studiebesök för att uppmärksamma och uppmuntra de personer man besöker.


 10. Pboo skriver: 4 oktober, 2013

  Bra att också P Carl Philip bidrar till att än mer fokus hamnar på det för alla individer viktiga området matproduktion. P Carl Philip är sen årsskiftet Hushållningssällskapets beskyddare. Besöken de kungliga gör har betydelse för inte minst de som får besök, i detta fall, liksom P Madeleines samt Chris i NY och Green Summit, för de områden, de kockar och de producenter som lyfts fram. (Tack Söstra Mi för länken nedan vid annan artikel).

  “Västernorrlandsgårdens Magnus Nordstrand var nöjd med besöket. – Det var ju trots att en kunglighet som kom så visst kändes det lite nervöst innan men han tyckte väldigt mycket om våra produkter, det ger bra publicitet, säger han.”

  http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.6342600–det-ar-viktigt-med-lokalproducerat-


 11. caterineg skriver: 4 oktober, 2013

  Jo det var uppskattat och han var verkligen glad och trevlig, intresserad. Varför kritisera honom jämt han gör sig bäst när han får kolla på det han gillar. Minns prins Bertil hur han var ledig och folklig, CP är likadan.


 12. ebbalin skriver: 4 oktober, 2013

  Det var säkert trevligt för hushållningssällskapet som kanske hade skrivit och frågat om någon kunde komma…..


 13. cilla skriver: 4 oktober, 2013

  Världen skulle klara sig alldeles utmärkt utan kungligheter. Deras deltagande, vinkande, bandklippande gör varken till eller från.


 14. Sthlm skriver: 4 oktober, 2013

  #2
  Håller med.
  Och så stilig prins Carl Philip är.


 15. realist skriver: 4 oktober, 2013

  skall cp aldrig unna sig semester? han är inte 20 år längre


 16. Eva H. skriver: 5 oktober, 2013

  Jag önskar att vi ngn gång får se prinsen mocka dynga på Sten-
  hammar. Det är jobb för en “riktig karl” det. Han gick ju utbildning för att överta skötseln av slottet, efter vad jag förstått. Men det kanske bara var pappa kungens önskedröm. Barnen vill tyvärr ofta andra saker än föräldrar, även i kungafamiljer.


 17. Annette skriver: 5 oktober, 2013

  # 4 Humaniora: Jeg ved ikke hvilket slags monarki, du ønsker i Sverige udfra dit meget floskel-skriveri og signatur, men måske skulle du følge lidt mere med i, hvad man gør i de andre kongehuse, de mindre af slagsen, dem med 5 til 10-12 millioner indbyggere.
  Jeg ved heller ikke, hvad deres uppdrag gavner befolkningen og landene som helhed, men du og jeg får i hvert fald meget underholdning og tid til at skrive her for de 30-50 kroner monarkiet koster os.
  Går du ind og ser filmen om Diana, skal du i DK betale mellem 60 og 90 kr. for en billet. Og det for max to timer. Alene her bruger du mindst et par hundrede timer årligt på kongehuset, for dit bidrag til apanage. 😀


 18. Tina skriver: 5 oktober, 2013

  Måste va underbart för Carl Philip att möta svenskars respekt o kärlek..!
  I motsats till en politiskt vald statschef o hens familj som aldrig har den sammanhållande effekten..!
  Konstitutionell monarki som Sveriges..är ett överlägset statskick..!
  Särskilt i orostider..!


 19. Monica skriver: 5 oktober, 2013

  Nu får han ta lite semester innan han går på nästa stora uppdrag.


 20. isabella skriver: 5 oktober, 2013

  Carl Philip är snygg, galen och nyfiken på ALLT. Han har mycket att lära av sin nya måg, Chris. Chris är inte kunglig men mycket charmig i sin okunglighet, han får t o m Madde att tappa sin tunga kungliga kappa. Det såg vi på deras underbara bröllop.
  Låt Carl-Philip lära Chris kungliga seder och bruk, hur man gör och inte gör enligt kungliga normer.
  Låt Chris lära Carl-Philip ALLT om livet, t ex om kvinnor och ekonomi.


 21. Kerstin Bergström skriver: 5 oktober, 2013

  #4 det går väl till så att hovet får förfrågan från olika ställen om besök.Sedan gås det igenom och delas ut.Han har ju även besökt Brussel i dessa frågor.Det år inget han hittar på själv.


 22. johanna pohjanen hollsten skriver: 5 oktober, 2013

  Hoppas inte CP sliter ihjäl sej! Hur många uppdrag har han om året egentligen?


 23. Mona skriver: 5 oktober, 2013

  #3 A FIA gå in på IUCN och deras hemsida så får du läsa vad som gjordes förra året i KOREA det var att möte om rödlistade
  utrotnings hotade fiskar och andra djur.Furst Albert var på samma möte. D kan väl läsa. Har tipsat förut men du envisas med
  att vara elak.
  Nu tyckte bonden som fick besök av Carl Philip att det var ett4
  bra besök som ger uppmärksamhet till deras produkter.


 24. Sanne C skriver: 5 oktober, 2013

  # 4 Humaniora
  Hvis du ‘än en gång’ stiller spørgsmålet, hvad sådanne besøg gavner….
  Kunne du ikke blot én gang fortælle, hvad du mener, hvilke opgaver de skal udføre, der gavner befolkningen og nationen ?!?
  Det ville være interessant, for det er de samme slags opgaver vores kongelige har og som gør, at vi har et kongehus for folket og ikke kun for eliten og overklassen.


 25. Singoalla skriver: 5 oktober, 2013

  De kungliga ska ut och visa upp sig – det är förväntat och uppskattat av många. Verksamheterna de besöker får uppmärksamhet. De ber ju om kungligt besök! För du tror väl inte att prinsen själv hittade på att åka till Hushållningssällskapet?


 26. Pallesen skriver: 6 oktober, 2013

  #4 Humaniora
  I realiteten er det jo kun de, der er tilstede, som besøget “gagnar” og det gælder for det meste de kongelige gør, vi andre er så med på “en kikker” via pressen, sådan er det med alt, også når I får besøg af Máxima og Willem-Alexander. Hvis pressen ikke var til stede og tog billeder, ville kun de implicerede have “gavn” af det.
  Men hvis man vil af med kongehuset, så hvorfor skrive om det her, det gagnar og ændrer ingenting. 😉 😀


 27. snickarjohn skriver: 7 oktober, 2013

  Men Pallesen 16,
  Betr sista meningen i Ditt inlägg –
  Missionärerna stannade inte i Jönköping.
  (Eller var de nu kom ifrån)


 28. Linnea skriver: 7 oktober, 2013

  Fint att han slår ett slag för närodlade varor och hur bra det är för djuren,människorna och naturen.En återgång till det gammal jordnära samhället men med ett modernt tänk.Skulle tro att om tjugo år är vi på god återgång till en levande landsbygd.I Halland växer de små jordnära företagen på lantgårdarna som svampar ur jorden.Här kan man köpa allt för ett gott liv direkt från odlaren och uppfödaren.Det sparas in på transporter och mellanhänder.Till slut blir det billigare för konsumenten o framför allt kvalitetsmässigt bättre.Det här slogs Marit Poulsen för redan för på 70 talet.Nu är den på väg tillbaka.Sveriges vackra stolta landsbygd.PrinsCarl-Philip visar vägen.Det är på landsbygden vi bygger för arbetsliv o en god miljö. Till våra efterkommande generationer.Allt för Sverige och vår käre prins.Modernt men med gammal tradition.


 29. kungenslillapiga skriver: 7 oktober, 2013

  #5 emma h,
  Bertil uppfann inte crepes Suzette, däremot fanns (finns) en rätt som kallades crepes prins Bertil. De var fyllda med räkstuvning och verkade riktigt goda, kommer tyvärr ej ihåg var jag såg receptet. Men det vore kanske en idé att damma av gamla recept på kungliga favoriträtter!


 30. snickarjohn skriver: 7 oktober, 2013

  emma h,
  Crepes Suzette har vi Escoffier att tacka för.


 31. mb skriver: 7 oktober, 2013

  emma_h, snickarjohn och kungenslillapiga: Bertils crepes var fyllda med räkor i hollandaisesås plus dill och gratinerade med ost – mycket gott – tror de även finns som Findus (el. liknande) färdigmat (inte nödvändigtvis lika gott…)


 32. emma_h skriver: 7 oktober, 2013

  Crêpes HKH Prins Bertil =Crêpes fyllda m räkor + dill i hollandaisesås. Riven ost strös över & gratineras i salamander.
  Rätten kom till en kväll på restaurang Riche. Prinsen ansåg
  menyn såg lite ointressant ut och komponerade själv denna rätt, som sedan blivit succé. B hade ett stort matintresse, exvis det franska köket. Under 1930-talet var prinsen i Paris en tid, bl.a elev på Cordon Bleue Prins Bs motto: ”Bästa maten är den enklaste maten – men tillredd av perfekta råvaror.”
  Crepes Suzette =Crêpes läggs i och kokas upp, flamberas i mix av florsocker apelsin(saft, skal) grön Curaςao (alternativt Cognac eller Grand M). 1896 improviserade köksmästare Escoffier på Hotel de Paris fram helt ny dessert åt Kungligt middagssällskap m bla Kronprins Edward av England & givetvis Mademoiselle Suzette


 33. annica skriver: 7 oktober, 2013

  #20 isabella

  Nu är ju inte Chris Carl-Philips måg utan svåger. Däremot är Chris Silvias måg.


 34. AFia skriver: 8 oktober, 2013

  23

  Du har tydligen inte läst mitt tidigare svar till dig…
  Inget i detalj är redovisat vad CP har gjort eller
  vad han bidrar med att besöka Korea…
  Inget har ändrats, försök att läsa och förstå….


 35. Lisbeth skriver: 8 oktober, 2013

  # 25 Singoalla
  Præcis som du skriver, man henvender sig til kongehuset med en invitation og anmodning om et besøg samtidig med oplysninger om hvem man er og hvad man arbejder med/producerer osv.
  Og det bliver så kongehusets opgave at udvælge udfra alsidighed og beliggenhed i landet.
  I Danmark og England kommer man måske endda mere rundt, fordi vi har flere til at udføre de henvendelser, der kommer.
  Det svenske kongehus savner Sofia til at hjælpe med opgaverne, nu Madeleine bor i NY, det er min seriøse mening !


 36. Friso skriver: 9 oktober, 2013

  #4, Humaniora: It is about unfinished souls, who are too uncertain about themselves, who need attention of someone famous and as a result, for some time think life is worth living, because they temporary feel better themselves.


 37. Kerstin Bergström skriver: 12 oktober, 2013

  “34 AFia Gå in på hovets hemsida och läs.Där redogörs alla 3 dagarna.Du begär aldrig detalj redogörelse ifrån de andra kungliga bara från Carl-Phillip !!! VARFÖR?? Det är ren förföljelse du har emot honom.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar