Prins Carl Philip hyllade Carl Johan Bernadotte i ett tal

Prins Carl Philip fick familjens uppdrag att hylla den avlidne Carl Johan Bernadotte under ett uppdrag på Strömsholms slott där en ny utställning om prins Bertil öppnats.

Nyss influgen från New York och något jetlaggad anlände prins Carl Philip till Strömsholms slott i Västmanland för att inviga minnesutställningen Prins Bertil 100 år. Svensk Damtidning var på plats i den friska vårsolen.

Särskild roll

Prins Bertil var Carl Philips gudfar och hade en särskild roll i kungafamiljen, inte minst för kungen som förlorade sin far bara ett år gammal. Prins Carl Philip delade med sig av ett kärt minne, förevigat på bild.

– Fotot visar när vi pratade med en polis, jag tror att det var 6 juni, där han demonstrerade sin motorcykel för oss båda. Jag minns att vi båda var väldigt intresserade men jag minns inte vem av oss som var mest intresserade, sade han i sitt öppningstal.

Carl Johan

En annan viktig person för kungafamiljen var prins Bertils bror greve Carl Johan Bernadotte, som avled i lördags 95 år gammal. Carl Philip tog är den förste i kungafamiljen att under ett officiellt engagemang hedra Carl Johan Bernadottes minne.

Betytt mycket

– Men innan det så skulle jag vilja att ni skänkte några tankar till Prins Bertils bror, Carl Johan Bernadotte som nyligen gick bort. En person som också har betytt oerhört mycket för min familj och mig.

Utställningen “Idrottsprinsen, Motorprinsen och Prince Charming” visas fram till och med och 31 augusti.

Läs mer om utställningen här – på hovets hemsida››

Och här kan ni lyssna på vad som sades under invigningen››

Av Liv Sander

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Madeleine har fått sällskap i New York››

Åsa Bönnelyche om prins carl Philips barnlängtan››

Sofia Hellqvist måste göra en ”Mette-Marit”››