Prins Carl Philip: "Jag är kungen i köket"

prins carl philip
NU GRATIS

Ett öga för design men också en fena på att laga mat. Carl Philip har många ess i rockärmen.

– Vi tycker mycket om att laga mat tillsammans hemma, båda killarna är mångätare!

Svensk Damtidning var på plats under invigningen av utställningen ”Framtidens mat och dryck”. Och från scenen berättade prins Carl Philip både om sitt eget matlagningsintresse och om Alexander och Gabriel som gärna hjälper sin pappa i köket.

”Framtidens mat och dryck” är en utställning där besökaren får följa med på en resa in i framtiden och vad vi kan tänkas ställa fram på borden i mat- och dryckesväg. Hur ska vi äta för att rädda jorden och vad kan vi göra för att spara på våra matresurser?

Utställningen består av tre delar med utgångspunkt i dåtid, nutid och framtid: från 50-60-talets starka utveckling inom matindustrin, till dagens starka miljömedvetande och insikter om hur matindustrin bidrar till miljöförstöring och klimathot, till vad vi kommer lägga på våra tallrikar 2050. Ämnen som tydligt engagerar och intresserar vår mat-prins som glatt berättade att han mer än gärna ställer sig vid grytorna hemma i köket.

– Absolut, jag tycker om att laga mat och vi har alla i min familj ett stort intresse för råvaror.

Prinsen är bland annat med i hedersjuryn till Årets Kock och även beskyddare av Gastronomi Sverige, plus att han också designat både porslin och bestick. Nyligen hemkommen från Frankrike berättade Carl Philip om sin glädje och stolthet över våra Nordiska insatser och kulinariska framgångar i kocktävlingen Bocuse d’Or som hölls i Lyon i Frankrike.

– Jag kom hem i förra veckan och det var väldigt roligt att vi hade våra nordiska länder i topp 4:a, av 24 tävlande länder. Fransmännen undrar varför det gastronimiska centret flyttat upp hit till norr, haha!

“Pappa var duktig i köket”

Och visst har prinsen fått sitt stora matintresse hemifrån, även om han inte fick hacka grönsaker och röra i såsen hemma i slottsköket.

– Mitt intresse har smittats, eller ärvts ner kanske är ett bättre ordval, precis som för de flesta. Pappa var duktig i köket och även prins Sigvard tyckte om att laga mat. Vi hade mest duktiga kockar som lagade maten, men pappa har även han lagat en hel del mat. Tyvärr fick jag inte vara med vid grytorna då, det kom senare, berättar prinsen och skrattar.

Idag hemma vid grytorna är det dock Carl Philip som är kung, men det märks tydligt att det är prinsessan Sofias mer vegetariska kost som dominerar, något Carl Philip bara uppskattar.

prins carl philip

Prins Carl Philip har ett stort matlagningsintresse. Och hemma på Villa Solbacken lagar familjen mest vegetariskt!

– Ha, ha! Ja nu kan man säga att jag är kungen i köket! Sofia väljer helst vegetarisk så vi har ett mer vegetariskt kök hos oss än vad jag växte upp med. Jag försöker bättra mig på den vegetariska kosten och att plocka från skogen och naturen är något jag också försöker bli bättre på. Det finns mycket gott och intressant ute i skogen så där vill jag bli bättre på att hitta inspiration till mera skogsgrönt.

Småprinsarna är enligt prinsen även de med i köket, så ofta möjlighet finns.

– Båda två tycker mycket om att vara med i köket när vi lagar mat och de har blivit riktigt bra på att testa nya smaker, de är absolut mångätare vilket jag tycker är viktigt och roligt.

Med utställningen är det första gången som Spritmuseet också vänder sig till barnen, som genom en tipsrunda får ta sig igenom utställningen och samla ledtrådar till ett hemligt lösenord som ska rädda världen, och prinsen får själv snurra på ett kosthjul över dieter. Båda gångerna stannar snurran på Flexitarian, en diet där man ska försöka minska på kött så mycket som möjligt. Ett riktigt bra val som prinsen tycker känns precis som honom.

– Båda gångerna hamnade hjulet på Flexitarian, vilket jag tycker passar jättebra in på mig. Minska på kött, precis så som vi jobbar hemma.

Läs mer

Här prickar Sofia in vårens hetaste trend

Privat bild! Det gjorde Carl Philip och Sofia i helgen

Carl Philip överraskning till Madeleine

Foto: TT