Prins Carl Philip presenterade Svenska Rödlistan

Prins Carl Philip dukar upp med nytt porslin. Han står bakom idé och konceptutveckling för Rörstrands Svenska Rödlistan.

I höst har Rörstrand tänkt lite nytt och breddar sitt sortiment med en serie dekorativa fat och kärl för personliga små ting som smycken, nycklar och mynt.

Skapa en oas

Med tre runda fat, ett ovalt fat samt en skål kan man skapa en oas där favoritföremålen får sin självklara plats.

Carl Philip är designer

Motiven är hämtade från den svenska floran och faunan. Bakom idé och konceptutveckling står Prins Carl Philip. Rörstrands mångåriga medarbetare Anna Lerinder står för formen och de naturtrogna illustrationerna är ritade av Stefan Hörberg.

Det var en mycket glad och avslappnad prins som mötte pressen på Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm.

Prinsen berättade

– Det har varit roligt och utmanande att få stå som konceptutvecklare och tänka kreativt på ett annat sätt än när jag själv står för designen. Jag är stolt över idén och hoppas att vi på detta sätt kan sprida kunskap om rödlistan och vår svenska natur, säger Prins Carl Philip.

Samarbete med Naturvårdsverket

Rörstrand presenterar Svenska Rödlistan i samarbete med Naturvårdsverket och prins Carl Philip.

Här ser vi några av föremålen.

Rörstrands Svenska Rödlistan illustrerar fem hotade arter från den svenska rödlistan skapad av Artdatabanken på uppdrag av Naturvårdsverket.

Listan anger ca 4000 hotade och missgynnade djur och växter i Sverige och Rörstrand har valt att uppmärksamma följande fem: fälthumlan, mjältbräken, fjällugglan, större ekbock och grönfläckig padda.

Föremålen kan köpas i butik från och med den 1 oktober.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: All over press, IBL

Läs mer om det hela på bloggen Bakom kulisserna››