Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Carl Philip rycker in som statschef

01 okt, 2010, 17:01 
Agneta Nisbeth
Annons

 

Prins Carl Philip kommer vikariera som statschef.

 

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker till Kina.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker till Kina.

Prins Carl Philip kommer snart att rycka in som statschef. För kronprinsessparet är på väg till Kina och pappa kungen reser till Kanada på scoutmöte inom kort.

Prins Carl Philip studerar som bekant vidare på lantbruksuniversitetet i Alnarp även under hösten med företagsekonomi och djurhållningsteknologi på agendan. Men det händer andra saker i prinsens liv också. Det är bråda dagar för kungafamiljen. Och när konprinsessparet beger sig till Kina och kungen far till Kanada på scoutmöte – ja, då är det prins Carl Philip som rycker in som statschef.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Madeleine och drottning Silvia jobbar för Childhood i USA.
Prinsessan Madeleine och drottning Silvia jobbar för Childhood i USA.

Studier i Skåne

Inte heller drottning Silvia eller prinsessan Madeleine är i Sverige vid den aktuella tidpunkten, de är i USA för att arbeta med Childhood. Så länge ingen krissituation uppstår kan dock Carl Philip ta sitt “vikariat” med ro. Han kan lugnt fortsätta att ägna sig åt sina studier nere i Skåne. I dagarna har prinsen också sagt sig vara beredd till militär tjänstgöring utomlands, rapporterar Expressen.

Utlandstjänst

Prins Carl Philip är reservofficer vid Amfibieregementet (Amf1) i Stockholm där han gjorde sin värnplikt. Alla svenska officerare har nu på regeringens begäran fått ett brev där de uppmanas ta ställning till om de kan tänka sig att tjänstgöra utomlands eller inte.

Annons

– Prinsen har svarat på brevet och förklarat sig villig att göra utlandstjänst, säger major Kristina Swaan, informationschef på Amf1 till Expressen.

Prins Carl Philip
Prins Carl Philip är villig att göra utlandstjänst.

Reservofficer

Prinsen kan bara tas ut i tjänst om han samtidigt tjänstgör vid regementet. Och det gör han ju inte för tillfället. Men om han i egenskap av reservofficer kallas in till tjänst kan det uppstå en situation där prinsen hamnar på uppdrag i någon av världens oroshärdar. Amf1 finns idag i Kosovo, i Adenviken och i Afghanistan.

Av Agneta Nisbeth

Foto: Charles Hammarsten

Läs även:

Annons