Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Carl Philips dramatiska jobbstart – se bilderna

14 aug, 2019, 19:00 
Slut på den kungliga semestern – och det blev en rivstart för prins Carl Philip. Se bilderna här!
Annons

Svensk Damtidning var på plats när prins Carl Philip i dag invigde den nya flytande sjöräddningsstationen vid Hammarbyslussen i Stockholm, inrymd i en 18 meter lång ombyggd före detta eventbåt vid namn ”Sea Lounge / Sea Eagle”.

Prins Carl Philip är tillbaka efter semestern. Till vänster ser du hans adjutant.
Det var en solbränd och avspänd prins som tog sig an dagens uppdrag.
Svenska Sjöräddningssällskapets nya stationsbåt vid Hammarbyslussen i Stockholm.
Med den nya stationsbåten får sjöräddarna bättre förutsättningar för sin jourberedskap och kommer nu att kunna nå sina räddningsbåtar snabbt när larmet kommer.

Dessutom avslöjade prinsen att han i går fick pröva på detta med sjöräddning ute på Lilla Värtan utanför centrala Stockholm, tillsammans med representanter för Sjöräddningssällskapet. En tuff uppgift ombord på den så kallade rescue runnern (en räddningsvariant av vattenskoter), trots att det inte på något vis var skarpt läge.

Annons

Prins Carl Philip som sjöräddare

– De var ute och körde ett par timmar utåt Lidingöhållet, och prinsen fick bland annat pröva att göra en bordning, berättar pressansvariga Mirja Raukas-Lind.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Du kan se prinsen i aktion i hovets instagraminlägg här (klicka dig vidare bland bilderna och filmerna med den lilla vita pilen):

Ett utmanande jobbuppdrag alltså. Och dagen ombord på räddningsbåten gjorde intryck på prins Carl Philip:

– Jag blev djupt imponerad av den kompetens och det engagemang som besättningen gav prov på. Svenska sjöräddningssällskapet är en organisation som verkligen gör skillnad. Jag kommer att följa er i framtiden och vem vet, kanske även jag kommer att behöva hjälp en dag.

Prins Carl Philip håller tal och hyllar Sjöräddningssällskapet.
Prins Carl Philip hyllade Sjöräddningssällskapet i sitt tal.

Annars blev invigningen en både avspänd och lite högtidlig historia.

Annons

– Härmed inviger jag det nya stationshuset på Räddningsstationen Stockholm, sa prinsen och kapade en blågul tamp.

– Må det bli ett praktiskt och trivsamt centrum för er livsviktiga verksamhet.

 

Prins Carl Philip invigde Sjöräddningssällskapets nya stationshus i Stockholm.
Invigt och klart. Och sedan minglade prinsen i väg upp på däck.

Stationen kommer nu att fungera som samlingsplats för Stockholms sjöräddare. Svenska Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation och prins Carl Philip beskrev sällskapet (som grundades redan 1907) som ”en pigg 112-åring”.

Prinsen fick bland annat träffa sjöräddningshunden Salt, 8 år, som kan söka ner till tio meters djup. Här ser du honom med hans husse Rikard.

Fakta om Svenska Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningssällskapet har 73 räddningsstationer runt den svenska kusten och de största insjöarna och arbetar helt ideellt. Cirka 2300 frivilliga sjöräddare står beredda att rycka ut i alla väder. Till vardags arbetar de som säljare, sjuksköterskor, elektriker, rörmokare bland mycket annat, men på sin fritid är de kvalificerade sjöräddare som ställer upp, oavsett tid på dygnet.

Annons
Inne i Sjöräddningssällskapets nya flytande stationshus vid Hammarbyslussen i Stockholm.
Den nya stationsbåten inifrån.

Visionen är noll omkomna till sjöss och i dag medverkar Svenska Sjöräddningssällskapet vid mer än 85 procent av all sjöräddning i Sverige. Man verkar utan några statliga bidrag, och är därför helt beroende av gåvor, sponsorer, donationer, medlemskap och frivilliga insatser. Den nya stationsbåten är bland annat finansierad av familjen Kleberg.

Prins Carl Philip vid invigningen av Sjöräddningssällskapets nya stationshus vid Hammarbyslussen i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT, Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna.

Annons