Prins Carl Philips fina gest för Sverige

Prins Carl Philip på Veterandagen 2020

Större delen av kungafamiljen jobbar från hemmaplan – men prins Carl Philip, han står pall!

Man måste ändå säga att det är något speciellt med prinsar i uniform. Och frågan är om inte prins Carl Philip tar priset?

Han var stilig som få i sin uniform för Amfibiekåren när han i dag representerade kungafamiljen vid den högtidliga ceremonin i solskenet vid Veteranmonumentet som ligger alldeles intill Sjöhistoriska museet på Kungliga Djurgården.

Prins Carl Philip på Veterandagen 2020

Högtidligt på Djurgården i dag.

– Prinsens uniform kallas ”daglig dräkt” och motsvarar klädkoden mörk kostym, säger Johan Tegel vid hovets informationsavdelning.

– Kavajen är m/48 med majors gradbeteckningar och på bröstet bär prins Carl Philip sina medaljer, bland annat kungliga minnestecken och militära medaljer.

Prins Carl Philip på Veterandagen 2020

Prinsen i givakt när den svenska flaggan hissades.

Veterandagen är den dag när Sveriges krigsveteraner hyllas och prins Carl Philip var som vanligt på plats med sin adjutant vid Veteranmonumentet och FN-monumentet.

Men i år är ju ingenting sig likt på grund av av covid-19 och årets ceremoni blev därför utan inbjudna gäster och publik.

Prins Carl Philip på Veterandagen 2020

Talmannen Andreas Norlén, ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist var också på plats.

Medan kungen och kronprinsessan Victoria fortfarande sitter fast i sina hemmaisoleringar, så är prins Carl Philip friare att jobba ute på fältet.

Dessutom hade han rekordnära till jobbet i dag, Villa Solbacken ligger bara ett par hundra meter bort.

Prins Carl Philip på Veterandagen 2020

Snyggprinsen.

Veterandagen firas på den av FN instiftade Internationella fredssoldatdagen och syftet är att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila humanitära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna.

Prins Carl Philip på Veterandagen 2020

Veterandagen är officiell flaggdag i Sverige sedan två år tillbaka.

En mycket viktig dag som har statsceremoniell status i Sverige sedan 2011. Och nu var prins Carl Philip alltså på plats och representerade kungahuset på allra bästa sätt.

Prins Carl Philip på Veterandagen 2020

Prins Carl Philip hedrade de stupade veteranerna med en krans.

Foto: Pontus Lundahl/TT.