Prins Charles hållbara mode – gör kläder av ogräs

Prins Charles engagemang för miljön fortsätter! Nu ger han sig in i modebranschen och erbjuder nässlor som material – från sin egen trädgård.

Prins Charles ger sig in i modebranschen! Hans svärdotter, Meghan, håller just nu på med de sista detaljerna av sin kommande klädkollektion och kanske fick Charles inspirationen från henne? I vilket fall som helst så har Charles börjat samarbeta med modeföretaget Vin + Omi. Företaget uppmärksammar och kämpar för hållbara, lokalproducerade och miljösmarta kläder.

En av Vin + Omis kreationer

En av Vin + Omis kreationer som visades upp på London Fashion Week i februari.

Prins Charles mötte grundarna av företaget förra året över en kopp te och samtalet kom då in på användandet av nässlor i kläder. Efter mötet fortsatte kontakten och idén om att skapa en kollektion tillsammans som var helt gjord av nässlor växte fram. En av grundarna av Vin + Omi berättar för People att det var prins Charles egen idé att använda nässlor från hans privata ägor vid Highgrove house.

Prins Charles

“Han sa att han hade massor av nässlor ifall vi ville ha dem. Vi tänkte att det var en fin gest och strax därefter befann vi oss vid Highgrove med hans team och skördade nässlor i över två dagar!” berättar Omi, en av grundarna till företaget som gjort succé sedan de startade för 15 år sedan. De har bland annat designat hållbara kläder till Michelle Obama och Kate Moss.

Prins Charles engagerar sig i miljön

Över 3000 nässelplantor skördades vid prins Charles ägor och snart kommer de alltså att bäras av några lyckligt lottade. Det har skapats 10 plagg som kommer visas på Savoy Hotel i London under London Fashion Week den 17 september. Prins Charles har alltid varit mån om natur och miljö och lagt mycket fokus på att uppmärksamma skogsskövling, klimatförändringar och havsföroreningar. Hälften av all energi som prins Charles använder till sin bostad är dessutom förnybar.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: