Prins Charles reser dyrast av alla kungligheter

Prins Charles

Prins Charles har väntat på att bli kung i flera decennier, men inte rullar han tummarna för det. Nej, drottningens äldste son ligger högt upp på listan över de kungligheter som arbetar mest i världen, vilket ju är en bedrift. Dessvärre ligger han också i topp vad gäller dyraste representationsresorna!

Charles anklagas nu i brittiska medier för att ha ett alldeles för slösaktig leverne när han är ute och reser. Officiella siffror visar att prinsen är dyrast i drift av alla kungligheter i Storbritannien när det kommer till utlandsresor.

– Visst, han är den som arbetar flitigast, men har också de dyraste utgifterna, skriver the Express.

Toapapper

Prins Charles sägs ta med eget toalettpapper i packningen när han reser utomlands.

Prins Charles

Konstiga vanor

Prins Charles ställer ofta höga krav under sina utlandsresor och packar gärna med sig egen madrass och toalettpapper. Under prinsparets vistelse i Australien blev han konfronterad av en reporter som frågade om prinsen reste med en egen toalettsits. Det hade nämligen ryktats om det i en bok, skriven av Tom Bower. Där stod bland annat att läsa om prinsens minst sagt konstiga vanor och om hur han tappat kontakten med verkligheten.

Prins Charles

Författaren menade att Charles var fåfäng och ganska besvärlig att ha att göra med.

Prins Chalres tåg

– Prinsen byter ofta kläder och när han reser måste alltid hans egen madrass följa med i bagaget, så tydligen även en speciell toalettsits. För att inte tala om toapapper, egna lakan och en radio.

Charles i ett ånglok

När Charles och Camilla anlände till Australien passade en reporter på att fråga prinsen om det var sant:

– Min egen vad för något? Nej tro inte på sån skit, svarade Charles.

Inga toalettsitsar med i packningen

Charles gav svar på tal. Och självaste Julian Payne, prinsens egen medarbetare, skrev på sin twitter:

“Hertigparets Australienresa har inletts, 30 uppdrag, 7 dagar, 1 Commonwealth Games och 0 privata toasitsar!”

Julian Payne har också berättat att Charles inte är som någon annan han känner. Nyfiken och engagerad. Kunnig och med en otrolig humor. Charles får alltid folk att känna sig sedda och sprider glädje omkring sig. Prinsen av Wales arbetsdagar börjar efter frukost, han äter inte lunch och slutar arbeta vid midnatt – varje dag.

Men efter incidenten med toalettsitsen dök det upp fler uppgifter som pressen synade i sömmarna.

– Prins Charles spenderade mer än £ 1,3 miljoner på utlandsresor världen över förra året, skriver the Mirror i veckan.

Charles och Camillas kostnader för resor har ökat

The Express rapporterade nyligen om prinsens lyxiga livsstil i samband med resorna.

– Prinsen av Wales stod för nästan hälften av den kungliga familjens hela resekonto på 32 miljoner kronor. Kostnaden för officiella resor med flyg och järnväg för Charles och Camilla steg med nästan en tredjedel, från 12 miljoner kronor till 15 miljoner kronor.

Förra året reste han med det kungliga tåget mestadels, vilket kostar omkring 20 000 kr per resa. Meghans första officiella engagemang med drottningen till Runcorn för att öppna Mersey Gateway Bridge och besöka Chester stadshus kostade 349 832 kronor.

Inte lätt att vara kunglig

– Det är svårt att vara kunglig. Arbetar man mycket, besöker andra kulturer och människor i andra länder får man beröm. Men kostar det pengar, blir det kritik. Prins Charles kan ju inte bara stanna hemma. Då gör han inte sitt jobb, skriver en brittisk krönikör i The Mirror om hela historien om Charles dyra resor.

Det finns flera sätt att färdas på – gratis! Och prins Charles har testat många olika transportmedel. Här är ett ånglok i Hampshire, som fick kungligt besök för en liten tid sedan.

Foto TT