Prins Charles vädjar till britterna: Hjälp till att plocka frukt

Prins Charles uppmanar britterna att plocka frukt.

Prins Charles uppmanar britterna att kavla upp ärmarna och hjälpa till att plocka frukt.

Det var oroliga tider i Storbritannien redan innan coronaviruspandemin – åratal av brexitkaos förde med sig osäkerhet och splittring i landet. Och pandemin har slagit hårt mot Storbritannien. Landet är ett av de hårdast drabbade i världen av covid-19.

En industri som chockats av både brexit och covid-19 är lantbrukare som odlar frukt, bär och grönsaker. Storbritannien har hittills varit helt beroende av arbetare från Östeuropa som säsongsarbetar i fälten. Av de 70 000 arbetare som krävs en typisk säsong är bara kring en procent britter, enligt tidningen Washington Post.

Men stängda gränser har gjort det svårt för säsongsarbetare att ta sig runt i Europa. Samtidigt har länder som Tyskland lyckats locka många av säsongsarbetarna bort från Storbritannien med högre löner. Därför riskerar nu Storbritanniens matproduktion att hamna i kris.

Prins Charles: Vi behöver en armé av människor som hjälper till

Prins Charles har nu engagerat sig i frågan. Han skickar ut en videohälsning via sitt officiella Twitterkonto där han uppmanar britter att göra sitt för att se till att frukten plockas.

 

– Inom de närmsta månaderna kommer vi behöva tusentals britter som hjälper till att plocka grödorna, säger prins Charles i videoklippet.

Många britter har blivit arbetslösa i den ekonomiska nedkylning som blivit en följd av pandemin. Därför hoppas Charles på att många kommer lockas av fruktplockarjobben.

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: