Prins Charles vädjar till britterna: Hjälp till att plocka frukt

Prins Charles uppmanar britterna att plocka frukt.

Prins Charles uppmanar britterna att kavla upp ärmarna och hjälpa till att plocka frukt.

Det var oroliga tider i Storbritannien redan innan coronaviruspandemin – åratal av brexitkaos förde med sig osäkerhet och splittring i landet. Och pandemin har slagit hårt mot Storbritannien. Landet är ett av de hårdast drabbade i världen av covid-19.

En industri som chockats av både brexit och covid-19 är lantbrukare som odlar frukt, bär och grönsaker. Storbritannien har hittills varit helt beroende av arbetare från Östeuropa som säsongsarbetar i fälten. Av de 70 000 arbetare som krävs en typisk säsong är bara kring en procent britter, enligt tidningen Washington Post.

Men stängda gränser har gjort det svårt för säsongsarbetare att ta sig runt i Europa. Samtidigt har länder som Tyskland lyckats locka många av säsongsarbetarna bort från Storbritannien med högre löner. Därför riskerar nu Storbritanniens matproduktion att hamna i kris.

Prins Charles: Vi behöver en armé av människor som hjälper till

Prins Charles har nu engagerat sig i frågan. Han skickar ut en videohälsning via sitt officiella Twitterkonto där han uppmanar britter att göra sitt för att se till att frukten plockas.

 

– Inom de närmsta månaderna kommer vi behöva tusentals britter som hjälper till att plocka grödorna, säger prins Charles i videoklippet.

Många britter har blivit arbetslösa i den ekonomiska nedkylning som blivit en följd av pandemin. Därför hoppas Charles på att många kommer lockas av fruktplockarjobben.