Prins Charles vill utesluta prins Andrews döttrar

Det brittiska kungahuset kommer att se annorlunda ut med prins Charles som regent enligt experter. Bland annat kommer han att vilja sparka prins Andrews döttrar, prinsessorna Beatrice och Eugenie.

När prins Charles blir kung kommer han med allra största säkerhet att gå i samma fotspår som kung Carl Gustaf och slimma ned kungahuset. Det ska ha bland annat ha varit han som övertalade drottning Elizabeth att utesluta prins Andrew tidigare i månaden, efter den hårt kritiserade intervjun i BBC, och nu ska Charles även ha brorsdöttrarna, Beatrice och Eugenie, i åtanke.

Prins Andrew döttrar är nämligen de enda bland de kungliga brittiska barnbarnen, förutom William och Harry, som har kungliga titlar. Varken prinsessan Anne eller prins Edwards barn är prinsessor respektive prinsar. Beatrice och Eugenie utför också ett mindre antal kungliga uppdrag per år, men det förväntas alltså få ett slut när Charles tar över enligt flera kungliga experter.

– Prins Andrew är nu ute ur bilden. Jag ser inte att han åtar sig några kungliga uppdrag igen, och allt hopp att hans döttrar skulle få fortsätta är nu borta. Jag tror att när allt är sagt och gjort kommer monarkin att bestå av Charles och hans barn och hans barnbarn, säger Brittani Barger, vice chefredaktör för nyhetssajten Royal Central, till The Sun.

Prins Andrew betalar hyran

Det är också prins Andrew som har insisterat på att döttrarna ska få apanage och utföra kungliga uppdrag då de, enligt honom, är “prinsessor av blodet”. Prinsessorna får inte ta del av apanaget själva, och enligt Daily Mail är det ändå Andrew som står för de flesta av döttrarnas utgifter. Han ska bland annat betala prinsessan Eugenies hyra på Kensington Palace på hela 2,25 miljoner svenska kronor per år.

Foto: TT