Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Christian går emot kungahuset på 18-årsdagen - har bestämt sig

27 jun, 2023, 12:30 
https://image.svenskdam.se/image-9733955?imageId=9733955&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Felicia Plåt
Danska kungafamiljen
Prins Christian är nummer två i tronföljden. Foto: TT

Prins Christian väljet att inte ta emot något statligt bidrag vid sin 18-årsdag.

Annons

Under de olympiska sommarspelen 2000 träffades kronprins Frederik och hans stora kärlek Mary. Fyra år senare gifte dem sig i Köpenhamn och 2005 fick de sitt första barn, prins Christian av Danmark.

Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!Brand logo
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!

Prins Christians 18-årsdag

Eftersom Christian är parets förstfödda barn gör det honom till nummer två i den danska tronföljden efter sin far Frederik. Prinsen har varit med på flera officiella sammanhang som exempelvis sin farmors, drottning Margrethe, födelsedag, eller Royal Run i Köpenhamn tillsammans med sina syskon.

Under 2023 fyller prinsen hela 18 år vilket betyder att han enligt lag har rätt till statlig finansiering. En 18 årings dröm skulle man kunna tro. Men inte för Christian.

Prinsen väljer att inte ta emot statliga ersättningen

Den snart 18 åriga prinsen har nu valt att inte ta emot det statliga bidraget meddelar det danska hovet i ett pressmeddelande. Anledningen är att Christian vill fokusera på sina studier och gå klart sin gymnasieutbildning vid Ordrup Gymnasium, innan han börjar arbeta som kunglighet på heltid.

Annons

Prinsen kommer därför fortsätta vara med på de officiella sammanhangen i den utsträckning som han varit hittills. Frågan om ersättning kommer tas upp igen när han fyller 21 eller om ett tronbyte skulle ske innan dess.

En trend

Christian är däremot inte den första unga kungligheten som tackar nej till den statliga ersättningen. Prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna började nämligen med trenden under 2021 när hon skrev till premiärministerns och sa att hon skulle tacka nej till drygt 2 miljoner dollar som hon skulle få som bidrag vid 18 års ålder.

Precis som Christian ville hon inte ta emot det innan hon började jobba som kunglighet på heltid då hon tyckte det kändes konstigt och orimligt.

– Jag tycker att det är orimligt så länge jag inte gör något för det i gengäld, och medan andra studenter har det mycket tuffare, särskilt under denna period av coronavirus, skrev prinsessan i brevet till Hollands premiärminister.

Annons

Nu kommer prinsen alltså gå klar gymnasiet, vad han kommer göra efter det är ännu oklart. Men troligtvis kommer han kommer fortsätta med kungafamiljens tradition och gå en militärutbildning.

Annons