Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Christian gudfar – när första kungliga surrogatbabyn döptes

28 aug, 2023, 14:00 
Kungligt dop

Nu är omtalade lillprinsen döpt.

Annons
Har du koll på den danska tronföljden?Brand logo
Har du koll på den danska tronföljden?

Det är nya tider – också i den kungliga världen:

I helgen döptes den första kungliga surrogatbabyn – son till kronprinsessan Victorias syssling prins Gustav och hans fru prinsessan Carina, båda 54.

Kungliga dopet: Prins Gustav och prinsessan Carina med sin son prins Gustav Albrecht
Nydöpte prins Gustav Albrecht i mamma prinsessan Carins famn.

Kronprinsessan Mary, kronprins Frederik och deras äldste son prins Christian var hedersgäster och dopbarnets stolta farmor – drottning Margrethes syster prinsessan Benedikte – var givetvis också på plats.

Annons
Kronprinsessan Mary, kronprins Fredrik och prins Christian på kungligt dop i Berleburg 2023
Mary, Fredrik och Christian tillsammans med dopbarnet och hans mamma. Prinsessan Carinas syster Liselotte i citronklänningen och prinsessan Theodora i rosa bredvid Frederik.

Stor glädje på slottet Berleburg alltså, och med det tre månader gamla dopbarnet Hans Höghet prins Gustav Albrecht i högsätet – liten och rosig och iförd sin fina dopklänning:

En kopia av den som hans pappa prins Gustav en gång döptes i, och som nu har återskapats av den danska designern Birgit Hallstein.

Bilderna från kungliga dopet

Sedan blev det gruppfoto i ett av paradrummen, innan Gustav Albrecht kunde pusta ut i sin blomstersmyckade babykorg, klädd i grönt siden.

Annons
Farmorskärlek: Prinsessan Benedikte med sin lilla sonson.

Baby Gustav Albrecht är prinsessan Benediktes femte barnbarn och kanske det mest efterlängtade av dem alla: Äntligen en ny liten arvinge till jätteslottet.

Slottet Berleburg
Slottet Berleburg.

Men det satt långt inne – på grund av de mörka krav som prins Gustavs farfar furst Albrecht ställde i sitt testamente från år 1939: Den som skulle ärva slottet måste vara protestant, blåblodig – och av arisk härkomst.

Annons

Carina – prinsessan som är uppvuxen i Tranås

Samtidigt som baby Gustavs mamma Carina är född Axelsson, och har en svensk far och en mexikansk mor. Hon är dessutom icke-adlig och katolik, och uppväxt i Kalifornien och småländska Tranås.

Prinsessan Carina, då Carina Axelsson, på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.
Prinsessan Carina, då Carina Axelsson, på kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Så Gustav tog strid för kärleken och släktslottet, och vann till sist i Tysklands högsta domstol. Därmed var hindren undanröjda och sommaren 2022 kunde bröllopet äntligen äga rum.

– Det har varit svåra år och det är en stor lycka att vi nu har kunnat göra vårt förhållande officiellt, efter allt det som vi har gått igenom, sa prins Gustav då.

Annons
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary på prins Gustavs och prinsessan Carinas bröllop 2022
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary på prins Gustavs och prinsessan Carinas bröllop 2022.

I våras gick det danska kungahuset sedan ut med det uppmärksammade beskedet att prins Gustav – som är drottning Margrethes systerson – och prinsessan Carina hade anlitat en surrogatmamma i USA. Detta eftersom det är förbjudet i Tyskland där de bor.

– De är mycket lyckliga och tacksamma för denna möjlighet och tackar alla involverade som hjälpt dem att finna en juridiskt laglig väg, skrev hovet då.

Prinsessan Carina fick barn med hjälp av surrogatmamma

Det var också i USA som deras son kom till världen. Gustav och Carina närvarade vid förlossningen.

Annons

Och nu är den första officiella kungliga surrogatbabyn alltså högtidligen döpt. Lille prins Gustav Albrecht går en kunglig framtid till mötes – särskilt som han har fått Danmarks framtida kung prins Christian som gudfar.

Den officiella bilden på prins Christian inför 18-årsdagen 2023
17-årige prins Christian har fått sitt första gudbarn.

Bland de sex faddrarna på bilden ovan ser du även prinsessan Theodora av Grekland, dotter till drottning Margrethes yngsta syster drottning Anne-Marie.

Annons

Med var också prins Gustavs systrar Nathalie och Alexandra med familjer, och kolla noga så hittar du dagens lurvigaste gäster vid prinsessan Carinas fötter: Familjens engelska cockerspaniels Zadie och Jane.

Foto: TT, Karl Anton Koenigs/Kongehuset, Franne Voigt/Kongehuset.

Annons