Prins Daniel är den enda som heter Bernadotte i efternamn

Prins Daniel är den enda som heter Bernadotte i efternamn

När det kommer till släktanor är Bernadotte en av de mest kända i Sverige, det är den ätt vår kungafamilj kommer ifrån. Men bara en enda heter det faktiskt i efternamn.
7 saker du inte visste om prins Daniel
Slå på ljud

Att gifta in sig i en kunglig familj innebär en stor omställning för de allra flesta och en sån enkel sak som namn och titlar kan bli komplicerad. Prins Daniel För prins Daniel, make till Sveriges blivande monark, var det självklart att anta prinstiteln, medan Chris O’Neill valde bort den och därmed låter sin fru hantera den kungliga delen av familjen.

En annan sak som ställt till det är frågan om efternamn. Prins Daniel antog namnet Bernadotte som efternamn och heter numera Westling endast i mellannamn. Vad som gör det hela ännu mer invecklat är att han är den enda som faktiskt heter Bernadotte i folkbokföringen. Alla andra i kungafamiljen tillhör ätten Bernadotte, men de heter det inte officiellt.

Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Scenkonstallianserna Nacka

Prins Daniel är den enda i kungafamiljen som faktiskt heter Bernadotte i efternamn.

Sandra Beijer skrev om upptäckten på sin blogg

Dess uppgifter kom upp till ytan nyligen, när Sandra Beijer, en av Sveriges största bloggare, tog upp frågan på sin blogg.

”Lärde mig nån nytt om kungliga efternamn! Sverige har inga?! Det är ätten som heter Bernadotte, men det är inte deras efternamn. Prins Daniel är den enda som faktiskt heter det.” skriver en förundrad Beijer.

Istället betecknas kungafamiljens medlemmar med en asterisk i Folkbokföringen. Detta skapade debatt när prinsessan Estelle föddes för åtta år sedan. Då anmäldes Skatteverket till JO för att Estelle inte fått ett ordentligt efternamn, vilket myndighetens rättslige expert ansåg bröt mot namnlagen, något Dagens Juridik rapporterade om vid tillfället. Svaret från namnlagskomittén var tydligt, det var helt okej att inte ge Estelle något efternamn.

De heter inte Bernadotte i folkbokföringen, men det hindrar inte kungligheterna från att ändå använda det som efternamn i vissa situationer. Som Carl Philip när han tävlar i racing.

Inget av kungens barnbarn heter Bernadotte

“Min egen uppfattning är att det skulle strida mot gällande lag att påföra henne ett efternamn. De grundläggande reglerna i 1 § namnlagen om förvärv av efternamn vid födelsen förutsätter nämligen att modern har ett efternamn, men så är inte fallet här eftersom Victoria endast bär förnamn samt en titel – Sveriges kronprinsessa.” sa namnlagskommitténs dåvarande ordförande Olle Abrahamsson till Dagens Juridik.

Det blev aldrig något av den JO-anmälan och fortfarande har inget av kungens barnbarn har fått namnet Bernadotte. Det innebär att det fortsatt bara är Daniel som bär namnet i Folkbokföringen, även om flera av kungafamiljens medlemmar använder det som ett efternamn då och då. Till exempel tävlar Carl Philip under namnet Bernadotte i sin racingkarriär, och det är det nog få som skulle ifrågasätta – han är ju trots allt en Bernadotte!

LÄS MER: Det här kallar sig kungligheterna – när de vill vara okända

Foto: TT