Prins Daniel arg – efter pinsamma avslöjandena

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Prins Daniel har fått nog. Nu ryter han ifrån – på skarpen.

Prins Daniel har ett stort, livslångt intresse för idrott. Det är inte för inte som han ibland går under smeknamnet "Idrottsprinsen". Men han brinner inte bara för sport, utan också för en ren sport. En sport fri från fusk.

Det var därför fullt logiskt att Daniel höll inledningstalet när Riksidrottsförbundets satsning ”Antidoping Sverige”, en fristående antidopingorganisation, invigdes.

Prins Daniel ryter ifrån efter skandalerna

I talet stod Daniel tydligt upp för en idrott utan utövare som tar förbjudna preparat för att tillskansa sig fördelar.

– Är att vinna till varje pris så viktigt att du väljer att fuska? Vi svarar såklart alla nej på den frågan. Ändå vet vi att det är några som väljer den vägen, genom att dopa sig. Sverige har stolta traditioner och högt anseende i kampen mot doping. Det bygger vi nu vidare på, säger Daniel.

– Idrotten är till för alla. Där ska alla få möjlighet att delta och tävla, på lika villkor. Bryter man mot reglerna får man ta konsekvenserna – och de konsekvenserna ska också vara på lika villkor. Oavsett vem eller var man är.

Tyvärr är vi inte fredade från doping i Sverige, trots att vi brukar klassas som ett föregångsland i frågan. Vi har råkat ut för flera fall som också blivit vida uppmärksammade.

"Vi vill ha en ren idrott"

Brottaren Jenny Fransson blev avstängd i fyra år och struken från den svenska OS-truppen efter att ha testat positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Innan dess hade vi exempel som gångaren Andreas Gustafsson, Tomas Johansson, Linda Haglund och Ludmila Enquist.

Nu kräver prins Daniel att ovanstående fall inte upprepas.

– Vi vill alla ha en ren och schysst idrott, säger han.

– Jag är stolt och tacksam för att svensk idrottsrörelse har så många ledare och aktiva som driver den här frågan på alla nivåer. Jag tror nämligen att det är helt avgörande för idrottens trovärdighet.