Prins Daniel bestämmer allt! Förändringen i familjen som påverkar Victoria och kungen

Prins Daniel bestämmer i familjen

Med spänst i steget! Prins Daniel beter sig i alla delar som sin frus jämlike och verkar trivas utmärkt i sin roll som prins. Men det händer även allt oftare att det är han som går i täten – och vid behov sätter ner foten.

Victoria och Daniels dans fångas på film – se härliga klippet!
Slå på ljud

Ut ur skuggan. Prins Daniel har visserligen aldrig varit någon blyg viol, men av naturliga skäl har hans fru ändå spelat huvudrollen. Kronprinsessan Victoria har levt hela sitt liv i offentligheten, och hon är ett superproffs som vet exakt hur man handskas med uppmärksamheten från såväl press som makthavare och privatpersoner.

Vissa finner aldrig sin roll

Men inte nog med det; kronprinsessan Victoria är dessutom en varm, vacker, klok och intagande person som charmar alla som kommer i hennes väg. Dessutom går ju svärfar kungen och svärmor Silvia, två verkliga veteraner och superproffs, i spetsen för det kungliga Sverige. Inte så konstigt alltså att det tog ett litet tag för Ockelbosonen att verkligen finna sin plats och våga ta plats på riktigt.

Prins Daniel slottet

Tio år som prins. Keps och jeansjacka har ersatts av dubbelknäppt kostym, skjorta och slips.

Elisabeth Toll/Kungl. Hovstatern

Vissa finner sig ju aldrig tillrätta i rollen som andreman bakom sin fru – se bara på prins Henrik av Danmark och prins Philip av England, som levde hela sina liv missnöjda med rollfördelningen inom familjen, trots att de respekterade och älskade sina fruar. Säkert är det lättare för Daniel, som tillhör en yngre generation, att acceptera sin fru som chef.

En bjussig typ

Daniel har också valt att se sin position som en förmån istället för en påtvingad roll. Kanske har han här god hjälp av sin bakgrund – inom idrottsvärlden arbetar man ju mycket med att hitta sin roll i laget och arbeta utifrån givna förutsättningar. Han ser sin plattform som ett sätt att arbeta för de frågor som verkligen intresserar honom, det vill säga entreprenörskap och fysisk aktivitet.

Alltid engagerad, alltid påläst, alltid vänlig. Men också med en stor dos integritet.

Fredrik Sandberg/TT

De senaste åren har vi sett hur Daniel verkligen klivit fram, med självförtroende, pondus och arbetsglädje. Han är också väldigt avslappnad och ”bjussig”; vi har sett honom cykla på bakhjulet, dansa på ett torg i Vietnam, stöta kula och ”flossa” loss i 2018 års trenddans.

Enligt våra rapporter från det vardagliga arbetet vid hovet är det i hög grad Daniel som är drivande vid arbetsmötena. Han kommer med förslag, har åsikter, är intresserad och engagerad, men sätter också ner foten när han tycker det behövs.

Egna uppdrag är numera vardag. Här i samspråk med stjärnarkitekten Gert Wingårdh under invigningen av Liljevalchs nya konsthall.

Stina Stjernkvist/TT

Sätter ner foten

Vi har också sett Daniel i en mer framträdande roll när han och Victoria är ute och jobbar bland folk. Det är ofta väldigt komplexa situationer, där journalister, privatpersoner och arrangörer alla drar i kronprinsessparet, samtidigt som de vill vara närvarande, titta och lyssna. Inte sällan är det då Daniel som hanterar frågor, uppkomna situationer och bestämmer när det är dags att stanna upp och när det är dags att gå – givetvis i samråd med övriga inblandade och sin fru! Det händer också relativt ofta att Victoria bollar över till Daniel med orden: ”Kan du ta den frågan Daniel? Det där är du bättre på än jag!”

Takterna sitter i – cykla på bakhjulet gjorde han säkert som grabb hemma i Ockelbo!

Pontus Lundahl/TT

Inte minst under coronapandemin har vi sett hur prins Daniel och kronprinsessan Victoria har steppat upp och klivit fram, när kungen och Silvia har suttit isolerade och när folket har behövt sina ledare som bäst. Pandemin har helt enkelt blivit ett naturligt tillfälle för Daniel att kliva fram och ta större plats i relation till kungen, vilket är en helt naturlig generationsväxling.

Närmar sig ett generationsskifte

På ett väldigt tidigt stadium såg kronprinsessparet till att skaffa sig information, och som inga andra kungligheter har de varit ute och rört sig bland folk, besökt fältsjukhus och vaccinationscentraler och styrt om för att kunna genomföra så mycket som möjligt av det vanliga programmet. Enligt vår information har inte minst Daniel varit drivande i detta.

I täten – det var bara svärfar kungen som hann före Daniel när hela gänget åkte skidor i vintras.

Pontus Lundahl/TT

Vid mer uppstyrda intervjutillfällen av kronprinsessan Victoria brukar prins Daniel också finnas med. Han fungerar då både som stöd och som en form av ”sköld” för sin fru. Enligt uppgifter till Svensk Damtidning har det hänt att Daniel har brutit in och påpekat att intervjuaren duar kronprinsessan. Det här med titlar och duande är egentligen ingenting som vare sig Daniel eller Victoria tar särskilt hårt på när de är ute bland folk – som privatperson behöver man alltså inte vara nervös för det! Men i mer formella situationer är det en annan sak, vilket givetvis är fullt rimligt.

Med fast blick rakt in i kameran. Prins Daniels pondus är idag självklar.

Jessica Gow/TT

Men det bör påpekas att det på inget sätt handlar om att Daniel försöker ta över Victorias roll eller köra över sin fru! Tvärtom är kronprinsparet ett väldigt samkört team, som behandlar varandra med respekt och kärlek. Det handlar snarare om att prins Daniel verkligen har vuxit i både sin dubbelknäppta kostym och fracken på ett väldigt värdigt sätt.

LÄS MER: Victorias och Daniels lyxköp – unika detaljen för hundratusentals kronor

LÄS MER: Kronprinsessan Victoria på hemligt uppdrag – avslöjas av bilden!

LÄS MER: Prinsessan Madeleine går inte att känna igen på bilden – totalt olik sig