Victorias och Daniels lyxköp – unika detaljen för hundratusentals kronor

Victorias och Daniels lyxköp – unika detaljen för hundratusentals kronor

Shutterstock

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel renoverade Haga slott för 46 miljoner kronor. Men det var en detalj som stack ut lite extra.

Victoria & Daniel: lyckliga i alla sina dagar!
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria dyrbara smak gör sig ofta märkbar i form av hennes eleganta klädsel och lyxiga smycken. Men hon har även ett annat intresse som kostat en hel del pengar, minst sagt.

När statens fastighetsverk fick i uppdrag att totalrenovera Haga slott, passade Victoria och prins Daniel på att ta i rejält med pråliga detaljer för hisnande summor.

Slutsamman efter att den anrika byggnaden renoverats hamnade på hela 46 miljoner kronor.

Totalrenovering av Haga slott – 46 miljoner kronor

Delvis behövdes huset byggas om då det skulle förhålla sig till modern standard, därför tillämpades åtgärder både inuti- och utanpå, men det var i byggnadens mest använda rum, så som köket, de lyxiga inslagen fick sin rättfärdiga plats – i alla fall enligt Victoria och Daniel.

Bland annat slog Vitoria på stort och köpte tapeter för över över 40 000 kronor, men det som väckte mest uppmärksamhet var den dyra detaljen i köket.

Victoria och Daniels detalj i köket – över 100 000 kronor

Där Victoria och Daniel numera står och lagar mat om kvällarna (om eller när de står för matlagningen själva), gör de det vid en spis av samma sort som den brittiska kungafamiljen använder i sina hem – en AGA-spis för 105 000 kronor.

– AGA-spisen signalerar kunskap, rikedom och flärd. Allt i ett, har Benny Berntsson, representant för AGA i Sverige, sagt till Expressen om modellen.

Totalvärdet på köket i Haga slott, som monterades av byggföretaget Kvänum, har uppmätts till över en miljon kronor.

Ilskan mot kronprinsessparet efter köpet till köket

Slutnotan efter renoveringen av köket sticker i ögonen hos vissa, bland annat uttryckte Republikanska föreningen stark kritik mot kronprinsessparet efter de blev varse om priset på spisen.

“Chockerande! En spis för 105 000 kronor!? Monarkin är en kostnad både för demokratin och för statsbudgeten. Vi vill leva i en republik där alla medborgare har lika värde!”, skrev organisationen då.

Foto: TT

LÄS MER: Folket rasar efter nya bilderna på Victoria: "Otroligt dumt"

LÄS MER: Victorias beslut för Estelle – tvingas pausa

LÄS MER: Kika in i Victorias smyckeskrin! Här är de kungliga smyckena som DU kan köpa