Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniel: "Det är så otroligt orättvist"

04 jun, 2017, 08:00 
Margareta
Daniel lyfter de svaga i samhället och kommenterar de klasskillnader som finns i Sverige.
Annons

Klasskillnaderna i Sverige är stora, något som även visar sig när det kommer till barns hälsa.

Nu tar prins Daniel upp denna viktiga fråga i en ny intervju med Dagens Nyheter. Han kämpar för att barn ska röra sig mer, men understryker att det är en klassfråga.

— Vi som har bra förutsättningar, vi blir bara mer och mer medvetna. De som redan har det tufft ekonomiskt och socialt, det är de som alltid drabbas först av sjukdom och även där har det svårast. Man kan känna att det är så orättvist, säger prins Daniel.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Han inser att det är svårt för många. Att föräldrar som kämpar med att sätta mat på bordet inte kommer ha varken tid eller möjlighet att få barnen att bli mer rörliga.

— Om jag är ensamstående trebarnsmamma som jobbar inom vården, då är det inte så att jag funderar på om jag ska sticka ut och jogga med mina barn. Jag ska hinna få kläderna rena och maten i ordning, säger prins Daniel.

Daniel fortsätter berätta om en studie där resultaten tydligt visade att personer som bor i områden där man ofta har en sämre ekonomisk situation har dubbelt så hög risk för att få stroke, kol, depression och hjärtinfarkt. Något som verkligen gör honom uppröd.

Annons

— Och jag menar: vaddå? I Sverige? I dag? Beroende på var man är född? Det är så otroligt orättvist. Och det här är ju en del av mitt engagemang för den här frågan. Vi kan inte ha det så här. Vi måste med gemensamma krafter försöka förändra det.

Det är just därför prins Daniel, genom sin satsning Generation Pep, nu försöker få skolorna att ta sitt ansvar för att få barnen att röra på sig mer. I längden kommer barn som rör sig mer också prestera bättre i skolan och mår bättre.

— Skolan har en otroligt viktig roll. Det är grunden. Alla barn är i skolan. Det är så viktigt för vår jämlikhet, säger han.

Foto IBL, Stella pictures

Annons