Prins Daniel: Det här vore något för Estelle

daniel-victoria-ibl

Kommer Estelle börja programmera på fritiden? Under gårdagen blev prins Daniel intresserad av programmering och öppnade upp för ett kungligt skapat dataspel!

Under gårdagen besökte kronprinsessparet inte bara AstraZeneca i Mölndal, utan även flera projekt som får stöd av deras stiftelse. Och prins Daniel blev väldigt intresserad av programmering. Det var när de under slutet av dagen besökte projektet Kodcentrum och en av deras första kodstugor på Kålltorpsskolan i Göteborg. Kodcentrum introducerar barn för programmering, helt gratis. Kronprinsessparet fick bland annat träffa barnen Clara Tunney och Victor Lauden, som visade några av sina projekt, bland annat ett ritprogram och ett rymdspel.

estelle-ste

Kanske kommer Estelle att skapa egna spel i framtiden.

Enligt Kodcentrum själva var prins Daniel nyfiken på av att testa spelen och blev intresserad av att själv prova på att skapa egna spel.

– Det här vore något för Estelle i framtiden, kommenterade han enligt Kodcentrums hemsida.

victoria-ao-1

Paret besökte även projektet Star for Life som har utvecklat en metod för att ge elever mental träning som ska hjälpa dem att stärka sin självkänsla samt formulera egna visioner och drömmar för att sedan konstruktivt kunna aktivera sina drivkrafter. Och under gårdagens lunch gjorde de ett återbesök på Fryshuset i Göteborg för en diskussion om integration.

Läs mer om Victorias topp här – på Kungliga modebloggen››

victoria-daniel-hovet

Kronprinsessan och prins Daniel tillsammans med unga programmerare och volontärer på Kodcentrums kodstuga.

– Vi talade om hur vi arbetar med integration och vad kronprinsessparet kan göra. De har inte bara ett starkt engagemang, utan även en långsiktighet som gör att de kan påverka på ett annat sätt än politiker, säger Katrin Hakopian, platschef för Fryshuset i Göteborg, till Svensk Damtidning.

 

daniel-ste

Fryshuset jobbar med integration genom att hjälper unga att hitta förebilder i sin omgivning som i sin tur bidrar till att de får upp ögonen för att allt är möjligt.

– Om ungdomarna bara har vänner utan arbete, är det också det enda alternativet de ser framför sig. Men har de en förebild som exempelvis läst på Chalmers får ungdomarna upp ögonen för andra alternativ, berättar Katrin vidare.

Kronprinsessparet såg lunchen på Fryshuset som väldigt givande.

– På Fryshuset hade vi en väldigt bra dialog om ungdomar. Vi diskuterade integrationsfrågor och fick möta människor som berättade om sina egna erfarenheter, berättar kronprinsessan för Svensk Damtidning.

Av Margareta Gotthardsson

Foto: Stella Pictures, IBL och Kronprinsessparets stiftelse