Prins Daniel försvarar Anders Tegnell efter tuffa kritiken

Anders Tegnell

Prins Daniel har goda ord att säga om Anders Tegnell.
Kronprinsessparet på coronaturné i Malmö – efter intensiva statsbesöket!
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel brinner för att hålla sig välinformerade om läget i samhället. Och den senaste tiden har det självfallet varit en fråga som fått företräde framför alla andra: pandemin.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på FHM

I oktober tog Victoria och Daniel med sig hovmarskalk Lena Bartholdson och adjutanten Helena Sigurdsson för att göra ett besök på Folkhälsomyndigheten. Med sig hade de ett kamerateam från SVT, som spelade in ett inslag som ska dyka upp i programmet "Året med kungafamiljen".

– De var här för att träffa generaldirektören och ledningen och de fick framför allt information om vårt arbete under pandemin, har presschefen Christer Janson sagt till Svensk Dam tidigare.

Victoria och Daniel fick bland annat vara med och tacka av den avgående generaldirektören Johan Carlson. De upplyses också om hur FHM jobbar för att se till att förebygga smittan på olika sätt.

– Man ska komma ihåg att vi fortfarande är i en pandemi även om förutsättningarna kanske ser bättre ut, säger Victoria i inslaget.

Prins Daniels hyllning av Anders Tegnell

Med på rundturen är även statsepidemiologen Anders Tegnell. Han får en direkt hyllning från Daniel, som sett något han verkligen uppskattar hos 65-åringen.

– Och sen Anders här, att ha tålamodet att upprepa ungefär samma sak varje dag i ett år. Det är ganska unheard of, säger Daniel och lockar fram skratt hos både Anders och resten av folket på plats.

Det måste ha varit en skön uppbackning för Anders – som ju annars har fått utstå tuff kritik. Bland annat från den så kallade Coronakommissionen, som tyckte att de inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga för att stoppa eller begränsa smittspridningen i landet.

– Självklart ska vi lära oss av våra erfarenheter. Vår bedömning är att den situationen som vi befann oss i vid olika lägen gjorde vi det bästa som vi kunde utifrån den kunskap som fanns och de resurser som fanns och det mandat vi hade, sa Anders Tegnell i en replik.