Prins Daniel granskas – nya detaljer om förändringen i Ockelbo

prins daniel

TT

Förra året ville plötsligt en god vän till prins Daniel bygga en fabrik i prinsens hemort. Men hade Daniel något med saken att göra?

Prins Daniel har alltid varit en främjare av entreprenörskap, efter åratal av att själv vara en entreprenör ville han fortsätta gynna företagare på olika sätt och startade bland annat Prins Daniel Fellowship, ett mentorsprogram för unga företagare. Många av hans goda vänner finns inom företagarsfären och en av dem är Synsams vd Håkan Lundstedt.

Håkan deltar med jämna mellanrum i prins Daniels mentorsprogram, och syns frekvent på den årliga golfrundan på Öland i samband med Victorias födelsedag.

Därför fanns det vissa som när Synsam förra året annonserade att de skulle flytta sin produktion från Asien till lilla Ockelbo, prinsens hemort. Fanns det någon koppling mellan prinsens och vd:ns relation och valet av produktionsort?

Nej, menade hovet, men nu väcks frågan igen efter en granskning i Expressen. De ställer frågan till kommunalrådet Magnus Jonsson (S).

– Det måste du ju förstå, om man flyttar hem en sån produktion från Asien så spelar det ingen roll om det är en stor eller liten prins, platsen måste ju leverera, säger han till tidningen.

prins daniel

Synsams vd Håkan Lundstedt är en god vän till prins Daniel sedan många år tillbaka. Här syns de tillsammans på Victoriagolfen 2019.

Alex Ljungdahl / EXP / TT

Fabriken stoppades – flyttade norrut

Det blev ingen glasögonfabrik i slutändan. Förslaget stoppades av oppositionspolitikern Bosse Stenbeck (M), och fabriken med de ca 200 nya jobben hamnade i Östersund istället.

Expressens reporter var inte nöjd med svaret de fick av Magnus Jonsson, och ställde frågan om en eventuell inblandning från prinsens sida igen.

– Nämen det har jag ingen aning om, vi har många prinsar i vår kommun, blir svaret då från Magnus Jonsson.

När de istället vänder sig till den tidigare moderaten och numera politiska vilden i Ockelbo kommun och frågar om prins Daniel hade något med avtalet att göra, blir svaret ett annat.

– Till viss del tror jag nog att han hade det, säger han och ler finurligt. Men det är ju bara att tacka och ta emot. Det är väl bra att han vill satsa på sin barndomskommun? Vi är tacksamma för det. Synd bara att det inte blev något, säger Anders Nordlander till Expressen.