Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniel i hemligt möte – beslutet om dottern Estelle

05 mar, 2024, 08:00 
Prins Daniel i möte – här är vad som avhandlas.
Annons

Kronprinsessfamiljen enas i många intressen, att röra på sig, njuta av friluftsliv – och så konst! Både prins Daniel och kronprinsessan Victoria har ett stort konstintresse, och vill gärna föra intresset vidare till barnen och framtida generationer.

När Estelle var sju år gammal bildade föräldrarna Prinsessan Estelles kulturstiftelse, och nu ska Daniel på möte.

Avslöjar: Madeleines & Chris nya bakslag med lyxvillan • Så ska svårt sjuke Harald komma hem igen • Bisarra spekulationerna om Kate – 3 kungliga snackisar från vecka 9!Brand logo
Avslöjar: Madeleines & Chris nya bakslag med lyxvillan • Så ska svårt sjuke Harald komma hem igen • Bisarra spekulationerna om Kate – 3 kungliga snackisar från vecka 9!

Prinsessan Estelles hobby – har gått i arv!

Prinsessan Estelles kulturstiftelse bildades 2019 på kronprinsessparets intiativ, och syftet är att främja kulturverksamhet i Sverige. På den Kungliga Djurgården finns en permanent konstutställning, prinsessan Estelles skulpturpark, som varje år blir större med en ny skulptur.

Än så länge finns det fyra skulpturer, och det senaste förvärvet var ”Osagd” av Charlotte Gyllenhammar. I TV4:s dokumentär Kungahuset fick vi se när hela kronprinsessfamiljen besökte den. Då fick vi se att det bor en liten konstvetare i prinsessan Estelle!

Annons

– Den har något andligt över sig! Jag tycker om den, med den här bokskogs-grejen, eller träden runt, den får en lite häftig aura, konstaterar Estelle.

– Jag tror den är här för att tolkas. Jag tror att man ska komma hit för att kunna se vad man tycker om den. Jag tycker att den är väldigt härlig. Lite läskig, men härlig ändå. Jag tror att man ska komma hit och se den själv.

Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, konstnären Charlotte Gyllenhammar och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare för en kunglig kulturstiftelse, vid invigningen av Gyllenhammars verk Osagd i Prinsessan Estelles Skulpturpark på Djurgården
Prins Daniel, kronprinsessan Victoria, konstnären Charlotte Gyllenhammar och Sara Sandström Nilsson, verksamhetsledare, vid invigningen av Gyllenhammars verk Osagd. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040Anders Wiklund/TT

Stora lyckan för prins Daniel och kronprinsessan Victoria – inkallad på möte

Än så länge är Estelle av förklarliga skäl inte särskild involverad i arbetet – hon är ju bara 12 år. Men kanske får vi se henne ta ett större ansvar över stiftelsen när hon blir äldre – intresset finns ju där!

Annons

Under tisdagen är det dock bara prins Daniel som kommer delta i ett möte med kulturstiftelsen, för att diskutera vad som är på gång. Han är ju en aktiv styrelsemedlem, och initiativtagare.

Så vad är nytt i stiftelsen?

Jo, så sent som den 20:e februari släppte man ett pressmeddelande där man meddelade vem som kommer bidra med det femte konstverket, och således blir årets konstnär: Giuseppe Penone!

Giuseppe Penone
Italienska Giuseppe Penone fick sitt genombrott 1960.JOEL SAGET

–Det är en stor ära att få presentera en legendarisk konstnär som Giuseppe Penone i Prinsessan Estelles Skulpturpark. Verket han har skapat för Kungliga Djurgården är unikt, storslaget och fullständigt enastående.” säger verksamhetsledare Sara Sandström i pressmeddelandet.

I år firar Prinsessan Estelles kulturstiftelse hela 5 år och det nya konstverket kommer invigas den 30:e maj. Visst håller man tummarna för att prinsessan Estelle dyker upp?

Foto: TT

Annons