Prins Daniel i hemligt möte – beslutet om Estelle

Jonas Ekstrmer/TT
Prins Daniel har tagit ett nytt beslut, och det har att göra med Estelles framtid.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har alltid varit förespråkare för att främja kultur och aktivitet, och det är ett engagemang de fört vidare till prinsessan Estelle via en kulturstiftelse som startades i hennes namn tidigare under året. I höstas avslutades stiftelsens första stora projekt och nu står det klart vad nästa kommer bli.

Det kommer bli en permanent utställning i Rosendals skulpturpark, där det i år har gått att se en spektakulär skulpturutsällning med den hyllade amerikanse konstnären Alice Aycock för de som besökt kungliga Djurgården.

Nu står det klart att stiftelsen köpt in en av skulpturerna, som kommer få en permanent placering i parken.

En av Alice Aycocks skulpturer blir kvar på Djurgården permanent.

Pontus Lundahl/TT

”Prinsessan Estelles Kulturstiftelse har förvärvat den första skulpturen till en permanent skulpturpark i Stockholm. Skulpturen ’Hoop-La’ som ingick i årets uppmärksammade utställning ’Alice Aycock at Royal Djurgården’ blir kvar på Kungliga Djurgården. Ståthållarämbetet och Kungl. Djurgårdens förvaltning har i sin långsiktiga plan för Rosendals parkområde valt att inkludera konst som en viktig del i utvecklingen av platsen. Stiftelsen har fått godkännande för permanent placering av skulpturen ’Hoop-La’ vid Rosendals slott. Skulpturen doneras av kulturstiftelsens grundare; en grupp privatpersoner vars generösa gåvor möjliggjort stiftelsens existens.” står det i pressmeddelandet från Prinsessan Estelles Kulturstiftelse.

Beslut togs vid hemligt möte lett av prins Daniel

I höst har det varit prins Daniel som varit mest aktiv i stiftelsen, då han som enda representant för hovet höll i ett styrelsesammanträdande tidigare i höst, där Svensk Damtiding erfar att frågan om en permanent utställning diskuterades.

Idén om en kulturstiftelse i prinsessan Estelles namn har funnits med Victoria och Daniel, sedan prinsessan bara var 2 år.

– Idén till skulpturprojektet på Kungliga Djurgården föddes när kronprinsessparet var beskyddare av Umeå, Europas Kulturhuvudstad 2014. De besökte då Umedalens Skulpturpark vilket väckte ett intresse att skapa något liknande i Stockholm, berättade stiftelsens verksamhetsledare Sara Sandström Nilsson i samband med den offentliga lanseringen i början av 2020.

Åren, 2016-18, genomfördes sedan skulpturutställningar på Kungliga Djurgården. Utställningar som prins Daniel invigde och som kronprinsessparet ville fortsätta med, men i en ny form. Och den nya formen blev en stiftelse.