Prins Daniel i TV4 Nyhetsmorgon

prins daniel intervjuas i tv4 nyhetsmorgon

Daniel intervjuas i Nyhetsmorgon. I ett öppenhjärtigt samtal med Jenny Strömstedt förklarar han hur viktigt det är att anmäla sig till donationsregistret. – Man ska göra det man kan, säger prinsen.

“Jag gick från att vara ganska risig till otroligt klar och pigg”. Prins Daniels intervju i Nyhetsmorgon har berört många. Just nu pågår donationsveckan och programledaren Jenny Strömstedt träffar prinsen för att tala om den dagen, för 10 år sedan, då han själv fick en ny njure av sin pappa, Olle Westling.

– Det händer så mycket när man är sjuk och får ett nytt organ. Jag brukar hota min pappa och säga att jag ska ta hans andra njure också. Nej, skämt åsido. Jag är honom evigt tacksam. Jag fick ju ett nytt liv den dagen.

– En njursjukdom smyger sig på en så man märker inte riktigt att man är sjuk förrän man blir riktigt sjuk. Och så, i mitt fall, när man får ett nytt organ så är det som att alla gifter som man har samlat på sig i kroppen bara försvinner. Helt plötsligt blir blodet rent och kroppen blir ren. Lite som att det blir färg i livet igen. Man ser färg istället för bara grått.

prins daniel nyhetsmorgon

Prins Daniel träffade Jenny Strömstedt i hemmet på Haga.

Under en månad i somras stod 800 personer i kö och väntade på att få ta emot ett organ. 85 procent av svenskarna ställer sig positiva till att donera organ men det är betydligt färre som faktiskt har skridit till handling och anmält sig i till donationsregistret. I intervjun talar prinsen om hur viktigt det är att man anmäler sig till donationsregistret.

– Det här är ju en del i ett viktigt samhällskontrakt. Att man ska göra det man kan. Och den som inte får ett organ blir otroligt frustrerad och får ångest. Ska vi, som är ett så framgångsrikt land, i alla avseende inte vara i topp när det kommer till det registret?

Prins Daneils oro för människor i behov av ett nytt organ

Och Daniels öppenhjärtiga intervju har verkligen haft påverkan. När Jenny Strömstedt publicerade en Instagram-bild, på henne och prinsen, var det många människor som kommenterade bilden och berättade att de just anmält sig till donationsregistret.

Vi har valt ut några röster från kommentarsfältet – som berättar att de nya är anmälda, tack vare prins Daniel.

“Skrev in mig i donationsregistret igår. Ser det, numera, som en självklarhet”

“Jag gick in och tittade på Socialstyrelsen och såg att jag inte var anmäld. Det är fixat nu tack vare detta inlägg som påminde mig”

“Det var Prins Daniel som gjorde att jag anmälde mig”

Foto: TT, Linda Broström/Kungahuset.se

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: