Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Prins Daniel inkallad till slottet – situationen är allvarlig

13 maj, 2024, 10:00 
Nu har prins Daniel kallats till slottet för att diskutera en viktig fråga.
Annons

Prins Daniel har alltid varit en person som älskar att röra på sig. Hockeyrinken och fotbollsplanen var bara ett stenkast bort från det faluröda kedjehus som han växte upp i, vilket bäddade för hans omättliga idrottsintresse.

Prins Daniels 7 svåra år – Victorias okända kampBrand logo
Prins Daniels 7 svåra år – Victorias okända kamp

Det var också en fråga som han såg till att ta med sig in i den kungliga världen. Daniel hade då en bakgrund som personlig tränare och var på det klara med alla hälsofördelar som kommer med ett liv i rörelse.

– Jag har jobbat större delen av mitt liv med att motivera och inspirera människor att börja röra på sig, har prinsen sagt om sitt hårda engagemang.

Prins Daniel spelar golf
Prins Daniel har alltid varit väldigt hurtig. Här spelar han gofl, en sport han kommit att bli riktigt bra på.Mikael Fritzon/TT

Daniel om Generation Pep

Generation Pep lanserades i Almedalen sommaren 2016, vars mål och syfte är att få barn och unga att röra på sig mer, och förutom Daniel var även kronprinsessan Victoria en av grundarna.

Annons

– Gen pep är ett hälsoinitiativ, Generation Pep, som handlar om att vi ska försöka peppa alla barn och ungdomar i Sverige att röra sig mer, sitta mindre stilla, få en balans mellan stillasittande och fysisk aktivitet, sa prinsen då i en intervju med Expressen.

Carolina Klüft om dystra siffrorna

Men siffrorna är dystra. Nyligen släpptes den årliga Pep-rapporten, vilken visar att den ekonomiska hälsoklyftan ökar och drabbar barn som lever i utsatthet.

– Det känns i magen. Och tänk då bara hur det känns för alla de föräldrar som vill ge sina barn bästa förutsättningar, men som inte har möjligheten, för det finns massa hinder i vägen, säger Generation Peps verksamhetschef Carolina Klüft.

– Det är klart att när man läser det här och man ser siffrorna, då känns det ju tungt, men samtidigt måste jag säga att det känns som vi ändå får gehör också från flera håll kring att de här frågorna är en samhällsfråga, att man behöver ta dem på allvar.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gillar att vara ute i naturen och röra på sig.Kungl. Hovstaterna

Daniel inkallad till slottet

Därför är det nu ett viktigt uppdrag som Daniel har uppskrivet i den kungliga kalendern. Under måndagen har han blivit inkallad till Kungliga slottet för ett styrgruppsmöte i Generation Pep.

Siffrorna må vara dystra, men Daniel, Victoria och Carolina Klüft kommer så klart göra allt i sin makt för att vända den trista trenden och få fler barn att röra på sig.

– Det känns i magen ännu mer när man ser hur barn i ekonomisk utsatthet drabbas hårt i sin hälsa och sina förutsättningar att komma till en meningsfull fritid eller få hälsosam mat serverad vid bordet. Vi sviker så många barn som inte får sina rättigheter tillgodosedda, säger Carolina Klüft.

Foto: TT

Annons