Prins Daniel: ”Jag såg möjligheter och vågade satsa”

Daniel är verkligen Sveriges egen entreprenörsprins. Under onsdagen var han i Sundsvall för att peppa unga att våga ta steget och starta företag och Svensk Damtidning fick en intervju.

Varje år besöker prins Daniel gymnasieskolor och universitet runt om i Sverige tillsammans med sitt Fellowship. 20 000 elever har redan hört honom sprida sitt peppande budskap och den här gången var det Sundsvalls tur. Med sig hade han två riktiga superentreprenörer: Spotify-grundaren Martin Lorentzon, 49, som precis noterat sitt företag på New York-börsen, och Isabella Löwengrip, 27, som nyligen utsågs till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Från scenen bjöd de både på entusiasm och på handfasta råd om hur man gör verklighet av sina entreprenörsdrömmar. Som ”Starta smått och tänk stort” och ”3% affärsidé, 97% genomförande”. Det är hårt arbete som gäller.

Prins Daniel med Isabella Löwengrip och Martin Lorentzon Spotify Prins Daniel besökte Sundvall

Prins Daniels Fellowship drivs i samarbete med Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Läs mer: Se nya bilden från Victoria och Daniels mysiga kväll på stan

Prins Daniel med Martin Lorentzon och Isabella "Blondinbella" Löwengrip

Prins Daniel med Martin Lorentzon och Isabella ”Blondinbella” Löwengrip.

– Vår vision är att alla unga som vill ska våga ta steget och starta företag. Det finns många som går omkring och tycker att de har en jättebra affärsidé, men som inte vågar ta steget på grund av rädsla för att misslyckas, säger prins Daniel till Svensk Damtidning.

– Att starta företag är ett jättebra sätt om man vill skapa förändring – och den här generationen som växer upp idag har ju ofta ett stort samhällsengagemang, vill förändra och vill påverka i miljöfrågor.

– Sen tycker jag att det är otroligt viktigt att vi får fler kvinnliga entreprenörer, som Isabella här, som är stark och inspirerar många. Då kan vi verkligen få förändring och ett mer jämställt samhälle.

Läs mer: Nu kan du jobba hos kronprinsessan Victoria!

Isabella Löwengrip i svart tröja bredvid prins Daniel

Du var själv 24 år när du startade ditt första företag?

– Jag tror nästan att jag var ännu yngre…

Vad fick dig att ta steget? Hade du med dig det här hemifrån?

– Jag har ju inte haft föräldrar som har varit företagare. Jag tror snarare det handlade om bra självkänsla och bra självförtroende. Och att jag såg möjligheter och hade en förmåga som gjorde att jag vågade satsa. Sedan går ju inte allting spikrakt, det har ju flera personer vittnat om här. Att misslyckas är ju en naturlig konsekvens när man är modig och vågar någonting.

Hur avänder du ditt entreprenörsdriv i ditt liv idag?

– Det gör jag genom att skapa sådana här saker som Prins Daniels Fellowship och Generation PEP. Det är ju som att starta ett företag – men syftet är inte att tjäna pengar och driva en affärsverksamhet. Utan att göra skillnad inom områden som jag tycker är viktiga, som hälsa.

Läs mer: Här är artisterna som ska fira kronprinsessan på Victoriadagen

Prins Daniel besökte Sundvall och Svensk Damtidning fick en intervju med prins Daniel

Svensk Damtidning fick en intervju med prins Daniel.

Sundsvalls gymnasium

Den här gången var det Sundsvalls gymnasium och Mittuniversitetet som fick besök av Prins Daniels Fellowship.

Prins Daniel och hans superentreprenörer tillsammans med dagens entusiastiska gäng

Prins Daniel och hans superentreprenörer tillsammans med dagens entusiastiska gäng.

Foto: Patrik C Österberg/Mediabild