Prins Daniel medverkar i känt tv-program!

Prins Daniel

Prins Daniel vet av egen erfarenhet hur otroligt viktigt det är att belysa frågan om organdonation. Han har själv fått en njurtransplantation och med det livet tillbaka. Nu medverkar prins Daniel i ett populärt tv-program där han träffar två personer som nyligen genomgått det nya njurbytesprogrammet.

“Det blir inte finare än så här”

Prins Daniel är en av många svenskar som har plågats av en svår njursjukdom. Idag lever han åter ett normalt liv tack vare sin pappas donation. Olle Westling sitter numera i styrelsen för Njurförbundet och prins Daniel själv är tydlig med att fler borde engagera sig i frågan och menar att om man är beredd att ta emot ett organ måste man också vara beredd att ge.

Prins Daniel berättar i SVT:s Fråga doktorn

Prins Daniel kommer att medverka i SVT och berätta om sin njursjukdom i programmet Fråga doktorn. Måndagen den 26 augusti klockan 18.45 får tittarna möta prins Daniel, som engagerat sig för organdonation, efter sina egna erfarenheter av sjukdom och tillfrisknande. Programledare är som vanligt duktiga Suzanne Axell, som diskuterar olika ämnen inom medicin med Fråga doktorns husläkare Karin Granberg.

Fråga doktorns programledare Susanne Axell och läkaren Karin Granberg

 

Skulle ni missa programmet finns det ytterligare chans att se det i SVT Play till och med 22 februari 2020 kl. 23.59. I hela sex månader alltså. Programmet kommer att kunna ses i hela världen.

Donationskedjor

2009 blev Prins Daniel svårt sjuk, när en medfödd njursjukdom tvingade honom till operation. Prinsen hade då turen att kunna ta emot en njure donerad från en närstående (sin pappa), men inte alla njursjuka på den tiden hade samma tur. Matchade man inte medicinskt med en välvillig närstående tvingades man ställa sig i den långa kön i väntan på en lämplig njure från en avliden.

Men på tio år har mycket hänt. Numera samarbetar de svenska universitetssjukhusen med sjukhus i Skandinavien i en ny typ av njurdonationsprogram.

Prins Daniel sjukhuset

Genom att en njursjuk och en välvillig, men icke matchande, närstående anmäler sig till programmet kan en matematisk algoritm match den välvilligas friska njure till någon annan behövande inom programmet. Samtidigt matchas en frisk njure med den njursjuke. På så sätt kan man numera ta tillvara på fler donatorers goda gärningar.

Dessutom kan denna typ av donationskedjor bli mycket längre och mer komplicerade, för att på så sätt kunna ta tillvara på ännu fler njurar – och rädda fler liv.

Prins Daniel

Prins Daniel besökte den 29 maj 2019 transplantationskirurgiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge tio år efter att han själv genomgick en njurtransplantation. På bilden ovan samtalar prinsen med Lars Vennberg, docent och överläkare på transpantationskirurgiska kliniken, samt Tommy Andersson (mitten) professor och nationalekonom i Lund.

Prins Daniel besökte även patienter och läkare vid transplantationskirurgiska kliniken på Karolinska Univesitetssjkhuset i Huddinge i samband med besöket.

Här kan ni läsa intervjun som Svensk Damtidning publicerade nyligen, där prins Daniel berättar om den där dagen då han fick livet tillbaka och om sitt djupa engagemang för att fler ska bli organdonatorer.

Foto SVT, Moa Frysell

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: