Prins Daniel rasar efter läkarnas upptäckt: "Det är inte okej"

Prins Daniel

Prins Daniel har rasat – och kräver nu att situationen förbättras direkt.

Prins Daniel betraktar nog 2009 som något av ett ödesår. Det var då han genomgick en njurtransplantation för att få bukt med en sjukdom som han levt med sedan födseln.

Prins Daniel rasar – kräver nu bättring

Prins Daniel och kronprinsessan Victoria

Prins Daniel brinner verkligen för frågan om organdonation.

Senaste gången Daniel själv uppmärksammade detta var i mars, på World Kidney Day. Då höll prinsen ett tal som sändes ut via kungahusets officiella Instagram-konto.

– Jag hade tur. Min njursjukdom upptäcktes i tid och efter en tid i dialys jag fick en ny njure, donerad av min pappa. Men alla är inte lika lyckligt lottade, sa Daniel då.

– Jag vill i dag sända en särskild tanke till alla som lever med njursjukdomar, till alla de som väntar och kämpar, och till de som väntade förgäves.

På grund av sin erfarenhet har Daniel blivit extra engagerad i frågan. Och det finns en sak som sticker honom i ögonen.

Det svenska folket är inte så donationsvilliga som vi borde vara. Faktum är att inte ens en femtedel av oss finns uppskrivna i organdonationsregistret.

Det här är något som kan slå väldigt hårt mot människor som behöver organ för att överleva.

"Det är helt enkelt inte okej"

Daniel har i en intervju med magasinet Fokus adresserat den här tuffa utmaningen. Och det märks att vår käre prins verkligen brinner för frågan.

– Många hundra människor står i operationskö, många genomgår ett oerhört lidande och flera dör varje år i väntan på transplantation. Det är helt enkelt inte okej, sa prins Daniel i intervjun.

– Det var jobbigt men på ett sätt är jag glad över den erfarenheten, för det gav mig en insikt om hur jobbigt alla de människor som går i regelbunden dialys faktiskt har det.

LÄS MER: Victoria drogs in i infekterade bråket – sanningen bakom

LÄS MER: Hovets hemliga plan! Det sker när Victoria blir drottning

LÄS MER: Kika in! Victoria och Daniels lyxrenoveringar på Haga slott

LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka