Daniels rörande tal: "I sommar firar jag och pappas njure 8 år"

Modigt av prinsen att våga berätta.
prins-daniel-ibl

Årsdagen för den dag då prins Daniel genomgick sin organtransplantation börjar närma sig. Och självklart är kampen mot njursjukdomar något som han kämpar för. Nu, under ett besök på Akademiska sjukhuset i Uppsala, berättar prinsen om hur han mår efter operationen.

– I sommar firar jag och min externa njure, alltså pappas njure, åtta år tillsammans och det fungerar extremt bra, säger Daniel och slår i bordet tre gånger.

Han slår även ett slag för dination av organ och att fler behöver anmäla sig till det viktiga donationsregistret denna dag då den globala Njurdagen inträffar.

– Om man inte har det på nära håll, att man själv är drabbad eller en anhörig är drabbad, kanske man inte bryr sig så mycket. Det är ju så med oss människor. Och en stark anledning till att jag är här i dag är att jag själv har erfarenhet av njursjukdom och vad det innebär. Man ska inte vara för hård och kategorisk och se ner på de som inte engagerar sig. Vi vet att över 80 procent av svenska folket kan tänka sig att donera ett organ men endast 15 procent har markerat det och anmält sig till donationsregistret. Där finns det en hel del att göra, säger prinsen från scenen.

Av Liv Sander

Foto IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: