Prins Daniel: "Tanken på att missa tid med Estelle gör ont"

Prinsens gripande pappaord om Estelle.

Prins Daniel brinner för att få barn att äta bättre och röra på sig mer och det blev många gripande pappaord när han höll sitt tal vid Generation Peps första Pep Forum i Stockholm.

– Sex år – det är skillnaden i livslängd mellan en välutbildad och en lågutbildad person i vårt land. Och den här ohälsan drabbar oftare den som redan har det svårt, den som redan är utsatt, socialt och ekonomiskt, sa han med för dagen lite hes röst.

– Alla vi som har barn vet ju hur mycket som hinner hända på sex år och hur mycket man missar om man inte får vara med. Vår lilla tjej Estelle därhemma, hon fyller sex i februari. Bara tanken på att man skulle missa en månad eller ett år av hennes liv till följd av ohälsa gör ont! Sex år, det är sex födelsedagar och det är 300 fredagsmys. Men framför allt är det mer än 1500 helt vanliga grå vardagar, måndag till fredag, med middagsbestyr och fritidsaktiviteter. Och när man drabbas av ohälsa, vilket jag personligen har erfarenhet av, då är det ofta just de där vardagarna med familjen och vännerna, som man värderar allra högst. Varje dag räknas.

– Därför tycker inte jag att vi kan acceptera att vissa liv rymmer så många färre dagar än andras liv, bara för att du råkar födas i en familj eller bo i ett område med förutsättningar som inte är gynnade. Nej, Sverige, det ska vara ett land där alla barn och ungdomar får samma goda förutsättningar att leva ett aktivt och friskt liv. Och det är därför som vi har tagit initiativet till Generation Pep.

– Som min kära hustru var inne på – Sverige ska ju inte bara vara ett välmående land. Utan Sverige måste vara ett land där alla barn och unga får må bra.

Foto: IBL

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: