Prins Daniel: Vi får aldrig glömma Auschwitz

daniel-bindefeld

Idag minns världen befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Prins Daniel på plats i Stockholm för att dela ut stipendier från Micael Bindefelds stiftelse.

Det är idag exakt 70 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz. Det uppmärksammade prins Daniel genom att dela ut två stipendier från nystartade Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen på teater Galeasen i Stockholm och vår reporter Anna von Koch fanns på plats.

daniel-2

– Vi får aldrig glömma, sa prins Daniel under dagen.

daniel-2

Kommunikationsstrategen och festfixaren Micael Bindefelds egen farfar Adolf Bindefeld förlorade sju syskon i dödslägren i nazisternas Europa, vilket självklart påverkat honom och hans familj djupt. Idén om en stiftelse föddes efter en resa till Auschwitz med Svenska kommittén mot antisemitism för tio år sedan.

– Ingen åker från Auschwitz opåverkad. Jag kände att jag verkligen ville engagera mig. Så småningom föddes idén om en stiftelse. Jag har inga egna barn, i stället blir det här något jag kan lämna efter mig, säger Micael och fortsätter:

– Jag har en position i samhället, ett kontaktnät med personer som jag kan göra bra saker tillsammans med. Det är väl också en av anledningarna till att jag kan göra det här. Det här blir mitt barn säger Micael. Det jag lämnar efter mig eftersom jag inte har några barn, säger han.

daniel

Micael skänkte förra året 5 miljoner kronor till stiftelsen. Stipendierna är på sammanlagt 300000 kronor. Skådespelaren Sara Sommerfeld fick tillsammans med filmaren Johan Romin ett bidrag till dokumentären “Min farmor och Förintelsen”, som visas på TV4 i maj. Och fotografen Örjan Henriksson, som fotograferat några av de vanligtvis låsta rummen i Auschwitz, får pengar till utställningen Auchswitz KZ I-II” som ska visas på Liljevalchs konsthall, Halmstad konsthall, Visingsö konsthall samt på Jamtli museum i Östersund.

Av Anna von Koch

Foto: Ann von Koch och faksimil tv4

Se en film från dagen här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=v3hj6WJrexU&feature=youtu.be