Prins Daniels ånger med mamma Ewa

Prins Daniels ånger med mamma Ewa
Prins Daniels 10-årsjubileum som njurtransplanterad skulle ha blivit en fin dag hemma hos mamma Ewa och pappa Olle. Men i stället blev det något helt annat.
Annons

Det var sent på kvällen onsdagen 27 den maj 2009 som Sverige nåddes av den skakande nyheten att kronprinsessan Victorias nyblivna fästman Daniel Westling, då 36, hade genomgått en njurtransplantation på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Och donator var hans egen pappa Olle Westling.

Annons

Måndagen den 27 maj 2019 kunde prins Daniel alltså fira 10-årsjubileum med den nya njuren – fast det blev inte riktigt som Daniel hade tänkt:

– Tyvärr hade jag inte planerat så bra, så jag hade världens program både måndag och tisdag. Annars hade jag gärna åkt upp till min pappa och mamma och firat med dem. Men det blev inte just då, säger prins Daniel i SVT:s Året med kungafamiljen som sänds nu på söndag i SVT1.

Annons

Prins Daniels år med pappa Olles njure

Prins Daniel 10 år efter transplantationen.
– Med lite distans ser man storheten i vad det innebär, säger prins Daniel.

Pappa Olle gav sin son den finaste gåva man kan ge.
Pappa Olle gav sin son den finaste gåva man kan ge.

Just den måndagen i maj när han hade tänkt fira hemma i Ockelbo så var Daniel nämligen värd för ett intensivt kungligt tvådagarsbesök från Haag. Kung Willem-Alexanders bror prins Constantijn av Nederländerna, 50, var i stan för att träffa Daniel och ett gäng svenska superentreprenörer.

Annons
Prins Daniel och prins Constantijn av Nederländerna
Daniel fick fira njuren med prins Constantijn.

Så i stället för att sitta i köket på Smältvägen i Ockelbo med pappa Olle och mamma Ewa och känna vördnad över Olles livsavgörande gåva – och över läkarvetenskapen och sitt nya friska liv – så fick Daniel tillbringa dagen på Norrsken House i Stockholm.

Ewa och Olle Westlings kedjehus på Smältvägen i Ockelbo.
Hemma hos Ewa och Olle i Ockelbo.

Men vi kan nog vara rätt säkra på att det där firandet blev av ändå – om än lite försenat.

Året med kungafamiljen sänds nu på söndag 22 december kl 20.00 i SVT1

Foto: TT, SVT.

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Prins Daniels ånger med mamma Ewa”

 1. Mimmi skriver: 20 december, 2019

  Härligt att vi berikas med nya halvkungligheter. Underbart att få läsa om och se dem på bild.


 2. Helen skriver: 20 december, 2019

  Daniel har fått den finaste gåva någon kan ge. Alltid trevligt att höra Daniel tala.–Även om detta oerhört viktiga ämne: organdonation!–Fam.Westling,: integritet, värdighet! Det tackar vi för!!


 3. Helene skriver: 20 december, 2019

  Det är ett oerhört viktigt ämne Daniel tar upp. Organdonation bör vara ett naturligt ämne att tas upp i media, inte endast en dag /år. Dessutom talar Daniel av egen erfarenhet, vilket ger det mera tyngd. —Kan man ge en större gåva,,,Svaret är givet :Nej.–Denna fina gest gav far Westling, –Fam. Westling med sin värdighet, sin integritet. Fint!


 4. josefin skriver: 21 december, 2019

  De flesta skullenog fà fira en sàdan dag pà sin lediga tid – o varför inte dagen innan som sà lämligt vare en söndag. Maste det trams-skrivas om händelser? Daniels erfarenheter skullekunna vara viktiga riktmärken f att öka donationsbenägenheten, men snuttifieringen tar bort budskapet. Om man vill veta hur det är att bli donator sà kanske mer info fr pappa Westling vore en bra idé.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar